25.9.2014

Työvoiman (pakko)liikkuvuus

Kulmien kurtistus ja katseen tarkennus. Nojaaminen eteenpäin ja kulmien kohottaminen korkeille kaarille. Minulle oli tullut työtarjous cv-netin kautta!

Työnantaja oli siivouspalveluyritys ja tarjosi töitä siistijänä. Lähes 600 kilometrin päästä.

Työssäkäyntialue. Tuo 600 kilometriä ei ollut se tekijä, jonka vuoksi kiinnostuin etsimään uudelleen tiedon siitä, mitä viranomaistahot ovat tänä päivänä (uusien muutosideoiden ja todellisten muutosten myllerryksessä) mieltä työssäkäyntialueista, vaan kiinnostuksen työssäkäyntialueiden määritelmien kaiveluun ja erityisesti määritelmiin liittyvien työn vastaanottamiseen kytkeytyvien velvotteiden etsimiseen ja kertaamiseen herätti tarjottu siistijän työ.

Google kauniiseen käteen ja lisää kulmien kohottelua ja kurtistelua. Googlen sulkeminen tilassa, jossa en heti tiennyt, olisinko nauranut ensin ja sitten itkenyt vai kenties toisin päin. Itkin ensin ja sitten nauroin. Lopuksi olin kiukkuinen.

Päteviä syitä kieltäytyä tarjotusta työstä:

Tarjottu työ on työssäkäyntialueesi ulkopuolella eikä ole pysyväisluonteista kokopäivätyötä. Myös painavat henkilökohtaiset syyt voivat olla päteviä, kun on kyse työssäkäyntialueen ulkopuolelle sijoittuvasta työstä. (te-palvelut.fi)

Painavia henkilökohtaisia syitä minulta ei kaiketi löydy. Siispä minun on tämänhetkisessä elämäntilanteessani otettava vastaan vaikka kokopäiväinen puhelinmyyjän työ Utsjoelta (terveisiä Suomen eteläpäästä), ellen halua koettaa elämää karenssin kurimuksessa. Teoriassa.

Muuttaisin erittäin mielelläni 600 kilometrin päähän tai vaikka maailman ääriin, jos minua odottaisi siellä koulutustasolleni sopiva työ koulutustasolleni sopivalla palkalla.

Edit. 24.11.
Vaikka minulla ei olisi päteviä syitä kieltäytyä, voin kuitenkin välttyä muutolta tilanteessa, jossa kyseiseltä työssäkäyntialueelta löytyy työhön sopivaa työvoimaa.

10 kommenttia:

  1. Anonyymi9/25/2014

    Väittäisin, että muutto työn perässä ei ole pakollista. Tämän sanoo jo perustuslaki, jossa taataan jokaiselle oikeus valita asuinpaikkansa.

    Käsittääkseni nykyään voidaan kuitenkin karenssin uhalla velvoittaa työhön, jos päivittäinen työmatka jää alle kolmeen tuntiin.

    VastaaPoista
  2. Hyi kamalaa! Olen täysin varma, ettei sinua voi pakottaa muuttamaan toiselle paikkakunnalle. Ota yhteys TE-palveluihin ja selvitä asia, ettei tule mitään karensseja. Ja mahtoiko se siistijän työ olla kokopäiväistä? Yleensähän ne eivät ole, tekevät jotain ihme silppusopimuksia. Siivoat kaksi tuntia kohteessa a ja siirryt sitten kohteeseen b ja siivoat siellä yhden tunnin. Siirtymäajasta ei tietenkään makseta. Tuntipalkka 7e. Jippii. Loppurahat sitten soviteltuna työttömyyskorvauksena tai toimeentulotukena.

    Täytyy olla onnellinen, ettei omista autoa. Ei voida ihan joka paikkaan pakottaa. Mutta minua alkaa jo oikeasti hirvittämään, että kohta minut pakotetaan johonkin fyysisesti raskaaseen, surkeapalkkaiseen työhön. Voisi tulla henkinen romahdus. Forssassa ovat laittaneet työttömät pakkotöihin maatiloille: http://yle.fi/uutiset/forssassa_onnistuttiin_saamaan_tyottomia_maatiloille_toihin_ensimmaisena_suomessa/7489689

    VastaaPoista
  3. Anonyymi9/25/2014

    Te vielä täyspäiset työnhakijat (olen 30-vuotiaana kolmatta vuotta ja toista kertaa pitkäaikaistyötön VTM) pystytte ehkä suhtautumaan tällaiseen orjatyöhön pakottamiseen rakentavasti, mutta työnhaun konkarin se vetää vihaiseksi ja entistä syvemmälle turhautuneisuuden kuiluun. TE-toimistosta ei tunnetusti ole apua työnsaantiin, sitävastoin saa pelätä, että joku huomaa sinut ja lähettää maatilalle 3 tunnin päähän raskaisiin ulkotöihin, keräämään koirankakkaa kadulta tai johonkin niistä tarpeettomista, mutta pakollisista info-tilaisuuksista.

    Olisin itse kansainvälisestä kokemuksestani ja tutkinnoistani riippumatta valmis tekemään mitä tahansa vapaasti valitsemaani mielkästä työtä - työehtosopimuksen mukaisella palkalla ja eduilla. Siinäpä se, kun näissä työkkärin osoittamissa paikoissa ei palkkaa makseta eikä lomaa tai eläkettä kerry. Vapailla markkinoilla ei ole mitä hakea, valtio ja kunta ei työllistä, yritykset ovat lipuneet paratiiseihin. Silti markkinakapitalistit patistavat meitä entistä tiukempien karenssien uhalla yhdeksän euron orjiksi uuden luokkayhteiskunnan köyhäinaputöihin.

    Kovin ankealta näyttää tulevaisuus. Hakemusten lähettäminen turhauttaa, kun se "Minun napakymppini" meni jälleen ohi. Syystä, jota voin vain arvailla. Myös rekrytointiprosessin toisella puolella olleena tiedän, ettei syitä kannata edes kysellä: halvin, häikäilemättömin ja röyhkein valitaan työnantajan käskystä.

    Meno on muuttunut viidessä vuodessa niin arvaamattomaksi, että on aivan sallittua hyväksyä osansa ammattityönhakijana, välttämättömänä toimijana matalan inflaation ja vakaan valuuttakurssin maailmantaloudessa. Palkkaa siitä ei saa, mutta jotain korvausta vielä sentään.

    VastaaPoista
  4. Toivon todella, että olenkin täysin väärässä työssäkäyntialueiden määritelmiä ja työssäkäyntialueiden ulkopuolelle sijoittuvien työtarjousten vastaanottamista koskevia velvotteita tulkitessani.

    Niin, mitään ei kai ole pakko tehdä, ei edes muutta vaikka sinne Utsjoelle, mutta se ei kai säästä minua karenssilta, jos pidän kiinni oikeudestani valita asuinpaikkani. Minua ei voida pakottaa muuttamaan, mutta pitääkö kuitenkin näin ollen tutustua elämään karenssin kanssa? Kaivelemieni tietojen valossa kyllä.

    Osaton, siistijän työn määrää kuvattiin sanavalinnoilla, jotka antoivat uskoa, että niin paljon kuin vain jaksaa tehdä niin saa tehdä. Jännittävästi muotoiltu lupaus, sillä kyseessä ei ollut iso siivousyritys, ja uskallan veikata, ettei tämä yritys hallitse kyseisen kaupungin kenttää niin, että voisi tarjota jokaiselle työntekijälleen töitä "niin paljon kuin vain jaksaa tehdä".

    Tuo maatila-uutinen... en tiedä, mitä ajattelisin. Ehkäpä päälimmäisenä, että on hyvä, että tällaisesta työttömien työnhakijoiden kohtelusta työmarkkinoilla uutisoidaan nyt näkyvämmin. Jos edes yksikin lukija pudottaa lappunsa silmiltään, on se aina yksi tietämätön/välinpitämätön vähemmän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maria, työssäkäyntialue ei todellakaan ulotu mihinkään 600 kilometrin päähän. Esim. meidän seudulla vastikään valmistunut kuntajakoselvitys pohjautui työssäkäyntialueeseen, joka on siis käsite jota käytetään muissakin kuin TE-toimiston yhteyksissä. Se käsitti kuusi kuntaa. Itse vältyin aikanaan karenssilta vaikka irtisanoin työsopimukseni itse, koska minulla oli pätevä syy: firma fuusioitui isompaan eli espoolaisfirma osti sen, eikä minulta voitu edellyttää muuttamista pk-seudulle.

      Toinen asia jota mietin tapauksessasi: jos työtarjous on tullut sinun tietosi CV-netistä bonganneelta firmalta suoraan eikä ole sellainen TE-toimiston "virallinen" työtarjous, johon on sitten kyllä kirjoitettu ehdot ja uhkatkin selkeästi ylös, se on yhtäläinen tarjous muiden joukossa kuin vaikka LinkedInistä tai Monsterista tullut. Voit joko huomioida tai sivuuttaa sen. Karenssin uhka leijuu ylipäänsä vain niissä papereissa, joissa se on varta vasten mainittu. Ainakin ennen oli näin.

      Mielenrauhaa viikonlopuksi, et sinä nyt kuitenkaan Utsjoelle joudu!

      Poista
    2. Totta, työssäkäyntialue on säädetty melkoisen paljon suppeammaksi. Hämmennystä minulle aiheuttaa kuitenkin tuo työssäkäyntialueen määritelmän ikään kuin tyhjäksi tekevä esiin nostamani kohta, jonka mukaan minulla ei olisi kaiketi yhtäkään painavaa syytä tämänhetkisessä elämäntilanteessani kieltäytyä täysipäiväisestä työstä. Tuskin painavaksi henkilökohtaiseksi syyksi riittää, että minä en yksinkertaisesti halua muuttaa 600 kilometrin päähän siivoojaksi.

      Soitin TE-palvelujen työlinjalle ja kerroin saaneeni työssäkäyntialueeni ulkopuolelle sijoittuvan tarjouksen cv-netin enkä suoraan TE-toimiston kautta, ja kysyin, tuleeko minun reagoida näihin cv-netin kautta tulleisiin tarjouksiin samoin kuin TE-toimiston lähettämiin työtarjouksiin. Työlinjasta vastattiin, että karenssin välttämisen varmistamiseksi kyllä.

      Näin ei kai saisi ääneen sanoa, mutta onneksi minä voin kikkailla monessakin kohdassa rekrytointiprosessia siten, että minua ei valita työntekijäksi. En olisi ikinä uskonut löytäväni itseäni miettimästä, miten välttäisin työpaikan saannin...

      Poista
  5. Anonyymi9/26/2014

    Itse olen kohta ollut vuoden työtön eikä minulla vielä ole CV-netissä ilmoitusta eikä oikeastaan nyt ainakaan edes tee mieli sellaista väsätä. Taitaisivat tarjota sitä kautta vain puhelinmyyntiä, verkostomarkkinointia tai juurikin tuota siivousta. Ei minusta ole puhelinmyyntihommiin ja tuntuu kurjalta, jos sellaiseen olisi pakko mennä karenssin uhalla. Siivoustyöt ei kyllä sytytä suht. koulutettuna henkilönä. Mutta eipä niitä muita töitä taida ollakaan joihin työttömät pakottaa..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minun oli laitettava CV:ni CV-nettiin, sillä TE-toimiston virkailija merkitsi toimen työllistymissuunnitelmaani.

      Tietojeni kirjaaminen CV-nettiin tuntui todella väkinäiseltä ja keinotekoiselta miettiessäni, että tällaisessa työllisyystilanteessa tuskin yksikään työnantaja käy etsimässä työntekijäehdokkaita CV-netistä. Olinpas väärässä. Puhelinmyyntifirmojen työtarjouksia odotellessa.

      Poista
  6. Anonyymi9/27/2014

    Mä sain juurikin vähän aikaa sitten työtarjouksen CV-netin kautta. Ja tämä tarjoaja oli tietenkin puhelinmyyntifirma. En reagoinut tuohon tarjoukseen mitenkään, annoin vain olla ja tästäkin on nyt noin kuukausi.

    En ole saanut tuosta tarjouksesta mitään muistutusta tai muutenkaan yhteydenottoa TE-toimistosta, joten tuskin noihin CV-netin kautta saatuihin tarjouksiin edes tarvitsee vastata. Tai luullakseni TE-toimiston työntekijät tuskin tietävät mitkä firmat ottavat yhteyttä työnhakijoihin CV-netin kautta?

    No mutta Googlasin sen kyseisen firman ja löysin jonkun keskustelun, että ei kuulemma ole kauhean luotettava firma ja palkkoja ei makseta ajalleen jne. :D. Eli jos nyt satun jonkun muistutuksen tai kehoituksen tuosta saamaan niin vetoan tuohon netti-keskusteluun ja muutenkin siihen, että vaikutti vaan jotenkin hieman epäilyttävältä tuo kyseinen firma :D.

    -Annika

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hrrrr kuulostaapa hyvältä työnantajalta.

      Työlinjan virkailija perusteli suositustansa vastata CV-netin kautta tulleisiin tarjouksiin sillä, että työtarjouksen tehnyt työnantaja voi olla yhteydessä TE-palveluihin. Kohdalleni taisi osua joku varman-päälle -virkailija.

      Poista