15.9.2014

Asettumattomuus

Muutaman kuukauden mittaiset työsuhteet. Vielä jokin aika sitten näin lyhyitä työsuhteita tapasivat olla pääosin kesätyöt. Vuoden mittainen työsuhde - oikea juhlan paikka! Kokonainen vuosi samassa työpaikassa! Ja työsuhde, jolle ei ole asetettu viimeistä päivämäärää. Niin mikä?

Sanovat, että pätkätyöt tulevat lisääntymään. Hetken tuolla, toisen täällä. Muutto Suomen sisäpuolella, muutto eri maiden välillä. Vaihtelun on tosiaan parempi virkistää.

Mutta.

Entäpä, jos haaveissa ei ole koskaan ollut liikkuva ja vaihteleva elämä, vaan asettuminen? Vieressä on mahdollisesti toinen puolisko ja mielessä asettumiseen liittyvät monenlaiset jutut. Onneksi tällaiset haaveet eivät kuulu minun ämpärilliseeni haaveita, ainakaan vielä. Siskoni kanssa käyty keskustelu asettumisesta jäi kuitenkin mietityttämään.

Siskoni haaveilee omasta talosta. Hänellä on työpaikka. Vakituinen vieläpä. Tosin ei lähellekään hänen tietojaan ja taitojaan vastaava. Ehei, hänen työpaikkansa on sellainen, mihin moni ei halua mennä. Oman talon lisäksi hän haaveilee kouluttautuvansa uudelleen. Hän haaveilee omasta talosta, vaikka pohtii haaveensa olevan yhtä realistinen kuin kuun saaminen taivaalta. Miten surullista.

Oma koti. Entä jos haluaisin ostaa oman asunnon? Valtava velka ja asettuminen samaan paikkaan ainakin pariksi vuodeksi. Mahdoton yhtälö tämän päivän työmarkkinoiden vuoksi. Pätkätöitä/ei töitä = ei rahaa = ei lainaa. Ja tämän päivän työmarkkinoiden vaikuttavin epävarmuustekijä: irtisanomiset. Pätkätyöt ja yleisesti ottaen kehno työllisyystilanne takaavat omasta asunnosta haaveilemisesta luopumisen. Siskoani lainaten: Jos ostat talon vaikka Rovaniemeltä, ja sitten pitäisikin muuttaa töiden vuoksi Helsinkiin.

Niinpä.

2 kommenttia:

  1. Anonyymi9/15/2014

    Heippa,

    juu, omintuiseksi on peli mennyt, ei muuta voi sanoa.
    Itse pähkäilin tätä Keski-Suomen ulosottoviraston avoimessa työpaikkailmoituksessa olevaa lausetta:
    "Virkaan valittavan on annettava kirjallinen suostumuksensa siihen, että hänen virkapaikkansa voidaan myöhemmin tarvittaessa siirtää viraston toiseen toimipaikkaan."
    Onkohan tuollainen edes laillista (tosin ulosottoviraston luulisi osaavan nämä asiat). Hieman epävarmaksi menee elämä, jos tänään olet töissä Jyväskylässä ja puolen vuoden päästä saat määräyksen siirtyä Kittilään.... Viis asunnosta, puolison työpaikasta, lasten koulussa ja kymmenistä muista tekijöistä. Yksinkertaisesti Älytöntä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuollaisten kirjallisten suostumusten henkinenkin vaikutus on varmasti melkoinen. Olet suostunut vaihtamaan paikkakuntaa tarvittaessa, mutta et tiedä, käykö niin vai ei. Sinun täytyisi kuitenkin olla henkisesti valmistautunut siirtymään vaikka sitten sinne Kittilään tai kalliiseen ja asuntopulassa kärvistelevään Helsinkiin. Kerrassaan hienoa.

      Poista