27.9.2014

Maastamuutto

Saksalaisen kaverini on todella vaikea ymmärtää, että en saa tietotaidoilleni sopivaa työtä Suomesta. Ja että Suomessa on oikeasti melko vaikeaa työllistyä, ja että työttömien osuus työikäisestä väestöstä on huomattava.

Hän kysyi, ovatko useammat suomalaiset alkaneet muuttaa ulkomaille töiden saannin toivossa. Etsintäni osoittivat, että maastamuutto on pyörinyt esimerkiksi viimeisten kymmenen vuoden aikana 12 000 ja 14 000 henkilön välillä, eikä vuoden 2008 jälkeinen aika ole heilutellut maastamuuttotilastoja siten, että siitä voisi vetäistä johtopäätöksiä kasvavasta trendistä muuttaa muihin maihin töiden perässä.

Yllätyin, sillä vaikka en odottanutkaan löytäväni Kanadaan ja Ruotsiin suuntautuneiden muuttoaaltojen kaltaista tilastoarvoja, olisin odottanut edes loivasti nousevaa käyrää. Myönnettäköön, että olisin myös toivonut näkeväni vuosittain nousevia maastamuuttolukuja.

Tilanteessa, jossa kouluja käyneille, monipuolisiin ja vaativiin työtehtäviin kykeneville suomalaisille ei löydy työtä Suomesta, toivon, että aivot muuttaisivat maasta pois. Suomen tietävät ja taitavat työttömät äänestäisivät jaloillaan. Sankoin joukoin ja pysyvästi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti