31.8.2014

Muu maa mansikka?

Työnhakualueenani on koko Suomi. Katse on siirtynyt myös muihin maihin. Vapaana kuin taivaan lintu etsin työpaikkoja idästä länteen ja etelästä pohjoiseen. Minulle, sinkkuna elävälle lapsettomalle nuorelle naiselle muutto toiselle paikkakunnalle tai vaikkapa toiseen maahan ei tuottaisi pienintäkään hankaluutta.

Euroopan unioni on vapaata liikkumisaluetta EU-maiden kansalaisille ja täten myös työnhakijoille, ja ihmisillä on mahdollisuus muuttaa asumaan toiseen EU-maahan ja saada parhaassa tapauksessa Suomen työttömyystuet mukaansa. Rekistöröidyttyään toisen maan työvoimaviranomaiselle työnhakijalla on kolme kuukautta aikaa etsiä ja löytää itselleen työpaikka. Jos onni ei ole myötä, tulee palata takaisin Suomeen, ellei halua menettää työttömyystukiaan.

EU tukee työpaikan etsintää lisäksi muun muassa myöntämällä rahallista tukea toisessa maassa toteutettavasta työhaastattelusta koituviin matkakustannuksiin. Eurooppalainen työnvälitysverkosto Eures tarjoaa hiljalleen myös konkreettisempia työkaluja edistääkseen työvoiman liikkumista EU-maiden välillä.

Tukitoimet ovat osittain mainioita, ja saavat ihan innostumaan! Kun EU keskittyy tukemaan yksittäisen EU-kansalaisen työnhakua muista maista enemmän kuin vain kauniilla sanoilla, työnhaku helpottuu, ja työnantajat ja työntekijät kohtaavat. Ainakin teoriassa.

Kieli.

Se, mikä vaivattomasti mitätöi hyvät aikomukset ja konkreettiset toimet ja taannuttaa ne takaisin kauniiksi sanoiksi.

Muut maat kutittelevat mielessäni kielitaidottomuudestani huolimatta. Tämä on vain järjestelykysymys.

3 kommenttia:

  1. Anonyymi9/10/2014

    Itse lähdin Ruotsiin töihin kun en Suomesta löytänyt oikein mitään, ja kynnys oli suht matala, koska täällä haetaan joka paikassa suomea puhuvia työntekijöitä mikäli ei ruotsi tai englanti suju. Puhun itse englantia sujuvasti ja ruotsia huonommin, mutta se kyllä tarttuu pikkuhiljaa. Kollegat ovat olleet töissä esim. Unkarissa, Puolassa, Irlannissa ja Kanadassa, joten tarjontaa kyllä on :)

    VastaaPoista
  2. Anonyymi9/10/2014

    Lisäystä edelliseen: luin koko blogin ja sullahan oli jo ulkomaat jo nähtynä, joten ehdottomasti vain Suomesta pois x) Eräs vanha koulukaverini oli yliopisto-opintojensa ohella pari kertaa vaihdossa Saksassa ja jäi sitten sinne lopulta asumaan. Itseä ei kiinnostanut yliopistossa eikä amk:ssa opiskellessani vaihtoon lähteminen sitten yhtään, mutta tässä sitä kuitenkin ollaan ja työmarkkinat näyttävät jopa loistavilta oikeastaan kaikkialla muualla paitsi Suomessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan mahtavaa, kiitos kokemustesi jakamisesta!

      Käytin yhden päivän Norjan työmarkkinoita ja ulkomaalaisten työllistymismahdollisuuksia koskevan tiedon etsimiseen ja tuumailu Norjan suhteen on yhä käynnissä. Aloitin siis Norjasta ja seuraavana vuorossa olisikin ollut Ruotsin tutkiminen samoin ajatuksin. Olisi kaiketi pitänyt aloittaa kartoittaminen Ruotsista!

      Tiedänkin, mitä teen huomisen!

      Poista