30.12.2014

Työn merkitys

Kuopion TE-palvelujen uutisoidussa ryhtiliikkeessä oli näin työttömän työnhakijan silmissä paljon enemmän epäiltävää kuin kiiteltävää. Kuopiossa on näemmä saatu työttömät töihin, mutta minkälaisiin töihin? Oikein palkkatöihinkö? Tai jos ei, niin kuitenkin sellaisiin töihin, että ne sitten pian kuitenkin vakinaistetaan ja edes sitten maksetaan työehtosopimuksen mukaista palkkaa?

Juu? Ei?

Kuopion TE-palvelujen kasvojenkohotuskampanjan johdosta pyörittelin mielessäni jälleen kerran kysymystä siitä, mitä työ minulle merkitsee. Kysymystä, jota olisin tuskin koskaan pysähtynyt miettimään näin paljoa, jos olisin saanut palkkatyöpaikan parin-muutaman kuukauden hakemisen jälkeen.

Mitä minä ajattelen, että työ minulle merkitsee?
Entä mitä yhteiskunta odottaa työn merkitsevän minulle?

En elä voidakseni tehdä töitä. Tekisin töitä voidakseni elää. Lisätäkseni mahdollisuuksia toteuttaa tavoitteitani ja haaveitani.

Vaikka pidän työtä vain työkaluna, jota käyttämällä voin sitten elää haluamallani tavalla, ei tämä kuitenkaan tarkoita, ettenkö välittäisi, minkälainen tuo työkalu on. Työ kuitenkin veisi merkittävän osan valveillaoloajastani (tosin 8-tuntisien työpäivien olemassaolo näyttää olevan kasvavissa määrin uhattuna...), joten voi kyllä, työn olisi silti hyvä olla sellaista, jonka tekemisestä pidän vähintään jonkin verran, jossa koen olevani hyödyksi ja jossa pääsisin parhaassa tapauksessa kehittämään itseäni.

Mutta. Tekisin työtä, jos työstä saa rahaa. En tekisi työtä, jos siitä ei saa rahaa. Tosin, joustaisin mielelläni periaatteesta tapauksessa, jossa minulla olisi mahdollisuus työskennellä niin sanotussa napakymppityöpaikassa palkatta siten, että työn vakinaistaminen ja työn muuttuminen palkkatyöksi parin kuukauden jälkeen olisi osa sopimusta. Melkoista fantasiamaailmahorinaa...

Pelottavasti yleistyvä näkemys kuitenkin näyttää olevan, että on parempi tehdä palkattomia töitä sitten vaikka mutterien pussittajana, kunhan tekee edes jotain. Että tekisi työtä työn tekemisen vuoksi. Ollakseen työn sankari.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti