12.12.2014

Neljäkuukautispurkaus

Kiitos hakemuksestasi. on 1/3-vuotias. Tarjoilla ei ole kakkua ja kahvia, mutta poukkoileva purkaus, kas näin:

On niin monta tapaa nähdä tämä maailma kuin on katsojiakin. Kun huomasin nopeasti blogini perustamisen jälkeen, että vierailijamäärät kasvoivat tasaiseen tahtiin jo hämmentävän korkeiksi, aloin odottaa hieman jännittynein tuntein ääniä sieltä teidän lukijoiden joukosta. Ai miksi? Koska kaikkia ei voi miellyttää. Ja koska ihmiset haluavat tulkita asioita haluamallaan tavalla. Usein juuri haluamiensa silmälasien läpi. Ja koska työttömyys ei ole se kevyin ja helpoin aihe.

Kuten kirjoitin jo yhden kuukauden kohdalla kiittäen teitä lukijoita siitä, miten blogin tunnelma on pysynyt aihealueeseen nähden hyvänä, voin edelleen toistaa samaa nyt neljän kuukauden kohdalla. Ajoittain melko känkkäränkkä tapani kirjoittaa ei ole houkutellut yhtäkään känkkäränkkää ainakaan kommentoimaan asti. *koputtaa pitkään ja huolellisesti puuta*

Valtava osa teistä lukijoista lukee blogiani kuitenkin kovin hiljaa. Ja te hiljaiset lukijat olette samaan aikaan sekä kiinnostavia että vähän... jännittäviä? Keitä te olette? Miksi te luette tätä blogia? Mitä ajatuksia tekstit teissä herättävät? Ja oi kyllä, perisuomalaisesti minä olen myös miettinyt, mitä te mahdatte minusta ajatella.

Jotkut työttömyydestä ja työnhausta kirjoittavat blogistit olen oppinut tuntemaan tietämään pikkuruiselta osin. Jotkut lukijoista ovat kertoneet omia tarinoitaan ja pysyneet mukana silloin tällöin kommentoiden. Vaikka tiedän heistä vielä vähemmän kuin ensin mainitsemistani blogikirjoittajista, on joistakin kommentoijista tullut hämmentävällä tavalla tuttuja. Eräskin lukija palasi kertomaan nykyiset kuulumisensa jokin aika sitten ja voi vitsit minä piristyin siitä! Sellaisessa tilanteessa sitä kokee tekevänsä blogistina jotain oikein, kun vuorovaikutus jatkuu kuin juonen mukaisesti.

Kommentit ovat merkittävä osa tätä blogia. Joskus kommentit ovat itse tekstejä olennaisempi osa. Ja tässä päästään takaisin tähän arasteluuni teidän lukijoiden osalta. No, arastelu on kyllä aivan liian raju sana kuvaamaan tuntemuksiani. Mutta kyllä se on jonkinlaista jännittämistä, mitä tunnen. Asetan itseni alttiiksi arvostelulle työttömänä. Suomalaisessa yhteiskunnassa työ on kuitenkin yksi ihmisarvon ja sosioekonomisen statuksen määrittäviä mittareita.

Työttömyys on aihe, josta puhuttaessa edustettuna ovat kaikessa leveydessään olevan näkemyspaletin lisäksi tietämättömyys ja mustavalkoisuus. Työtön nähdään herkästi tuottamattomana ja hyödyttömänä yksilönä. Yhteiskunnan ahkeran pikku muurahaisen sijaan yhteiskunnan rampana perässävedettävänä. Valittaa katkerana blogissaan, mokomakin työtön. Tukkisi suunsa.

Perustin blogin alun alkaen purkaakseni omaa pahaa oloani johonkin. Sitten pahin olo helpotti ja blogi alkoi näyttäytyä minulle uudessa valossa. Mietin, mitä asiaa minä oikeastaan ajan kirjoittaessani blogia työttömyydestäni. En ole koettanut keinotekoisesti lähteä rakentamaan jotain uutta tai suurta, mutta huomasin päättämättäkin lähteneeni kirjoittamaan sillä tavoin, että jos vain onnistuisin, voisin muuttaa tietämättömyyttään työttömiä tuomitsevien ihmisten mielikuvia ja mielipiteitä tämän päivän työttömistä ja työnhausta.

Tämänpäiväinen tekstipurkaus syntyi hämmennyksestä. Erään blogiini löytäneen, ryöpsähdyksenomaisesti kirjoituksiani kommentoineen lukijan aiheuttamasta oudosta olosta. Lukija kommentoi teksteihini niin tiukasti omat olettamuslasinsa päässään, että menin hetkellisesti sanattomaksi. Lukijan kommentit loivat jännittävän asetelman suhteessa teksteihini. Lukijan kommenteista säteili se olettamus, että koska hän on itse työelämässä, mutta minä olen työtön, olisimme asioista automaattisesti eri mieltä. Mutta väärin meni! Osittain.

Taidan ymmärtää lukijan kommenttien sävyn, sillä vaikka olin joistakin asioista samaa mieltä hänen kanssaan, kommentti toisensa jälkeen kommentoija edusti kuitenkin omien näkemysteni kanssa hyvin erilaista koulukuntaa työttömyydestä puhuttaessa. Erittäin karkeasti typistettynä kommentoija näytti kommenttiensa valossa näkevän työttömyyden ennen kaikkea yksilön omana epäonnistumisena. Tietokone on rikki, eli siinä on jotain vikaa. Piste.

Yksilön oma epäonnistuminen työttömyyden syynä näyttää johtavan ajattelumallia mukaillen siihen, että työttömänä myös pysyvä työtön on epäonnistunut työnhakija. Vastuu traagisesta epäonnesta pysyy vain ja ainoastaan työttömän harteilla. Siksi kai lukija oletti, etten voi olla samaa mieltä vaikkapa erilaisista toiminta- tai ajattelumalleista.

Vaikka minä luin ja kirjoitin itselleni maisterin paperit, ei se tarkoita, että en usko mihinkään muuhun kuin tutkintonimikkeen voimaan työllistää. Se, että suoritin ylemmän korkeakoulututkinnon ei tarkoita, että etsisin ainoastaan niin sanotusti omaa opiskelualaani vastaavia töitä - etenkään enää. Se, etten ole vieläkään työllistynyt, ei tarkoita, että en olisi hakenut kaikentasoisia ja kaikenlaisia töitä. Se, etten ole vielä työllistynyt, ei ole oma aktiivinen valintani tai valitsematta jättämiseni.

Olen lähettänyt juuri aikaisempaa työkokemustani valttikorttinani käyttäen kymmeniä hakemuksia. Vain pääosin koulutustaustaani ja tutkintonimikettäni rekrytoijille tyrkyttämällä olen toiminut kahdesti. Kohta kahdeksan kuukauden aikana kahdesti. Ja molemmat paikat olivat yliopistossa. Ja lopuissa työhakemuksissa olen koettanut koota työhistoriastani ja suorittamistani opinnoista ja lopputöistä sekä mahdollisesti alaa koskettavasta harrastuneisuudestani (kolmas sektori) koostuvan johdonmukaisen mainospaketin.

Minä teen työttömänä voitavani saadakseni itselleni palkkatyöpaikan siinä kuitenkaan vähimmässäkään määrin onnistuen. En osaa kuitenkaan ottaa onnistumattomuuttani henkilökohtaisesti tällaisessa työllisyystilanteessa. Mutta minä otan kuitenkin jotenkin vinksahtaneella tavalla henkilökohtaisesti sen, että blogini löytänyt henkilö lukee blogini jo valmiiksi valitsemallaan tietokone on rikki, eli siinä on jotain vikaa -asenteella ja kommentoi sen mukaisesti tekstejäni peittäen huolellisesti silmänsä kaikilta muilta näkemyksiltä ja vaihtoehdoilta. Vähemmästäkin hämmentyy.

Minä olen työtön, mutta en rikkoutunut tietokone.

12 kommenttia:

  1. Täällä yksi blogisi hiljainen lukija. Kiitos, että kirjoitat. Minusta Suomessa on sellainen syyllistämiskulttuuri vähän kaikessa. Jos vanhemmat kohtelevat lastaan huonosti, pitää lapsen ymmärtää. Vanhemmat tekivät parhaansa (tekivätkö, oikeasti?), joten kaikki pitää nyt vaan antaa anteeksi ja sillä selvä. Jos nainen raiskataan, mitä naisella oli päällä? Ei kai vain kulkenut iltasella liian myöhään syrjäteitä kotiin. Oma vika. Jos ihmistä kiusataan esim. työpaikalla tai koulussa, oma vika. Mitäs on niin herkkä ja ärsyttävä. Sama juttu työttömyyden kanssa. Välillä mietin, että ihmiset on aika tyhmiä =D...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, nämä esimerkit siitä miten uhria syyllistetään, kertovat todella surkeaa tarinaa siitä, miten haitallista tietämättömyys on.

      Uhriksi en sentään itseäni lue, mutta väliinputoajaksi kyllä. Jotkut eivät näe tämän päivän työttömyyttä kaikkia koskettavana ongelmana, jota väitän sen olevan jo tässä mitassaan (kulutus jne.), vaan yhä heilautellaan käsiä ja sanotaan, että oma vika.

      Poista
  2. Suurin ongelma tässä lienee 1930-lukuun verrattuna räjähdysmäinen väestönkasvu. 80 vuoden aikana väkiluku on noussut 2 mrd:sta 7 mrd:iin. Mitä ahtaammin täällä asutaan sitä selvemmäksi on nokkimisjärjestys tehtävä.

    Introverttinä viihdyn paljon omissa oloissani ja olen onnekas, että muutamat ystäväni tämän ymmärtävät ja ennenkaikkea vaimo ymmärtää, että neanderthalin murahteluihin rajoittuva kommunikointini ei ole henkilökohtainen hyökkäys vaan yksinkertaisesti osa olemustani.

    Aasinsillan kautta päästiin itse kommunikointiin...Olen huomannut parhaimmat ideani tarinoihin tulevan juuri näistä kommenteista ja itseasiassa tuntuu, että blogaamisen sijaan minun tulisi keskittyä puhtaasti kommentoimiseen, koska kommenttini kuulostavat huomattavasti järkevämmiltä kuin blogini.

    Yhdistettynä kaksi edellistä kertoo ajan muuttumisesta. Yhteisöllisyys hiipuu ja yksilöllisyys valtaa alaa. Perheet hajoavat kun lapset lähtevät opiskelemaan suurempiin kaupunkeihin ja sieltä lähtevät töihin ties minne, vain todella harvoin palaavat kotikaupunkiinsa tuoden kaiken vaivalla oppimansa mukanaan. Maalaisyhteisöissä tapahtui samanlaista liikehdintää, vain sillä erotuksellä, että maailmalta haetut opit yleensä tuotiin kotiseudun yhteisön käyttöön ja tuettiin alueellista kehitystä.

    Kaikenlainen vuoropuhelu on mielestäni hyvin tärkeää. On valitettavan paljon ihmisiä, joita ei työttömyys ole koskettanut. On myös paljon ihmisiä, jotka eivät ole uhranneet parhaita nuoruusvuosiaan opiskeluun, eivätkä näin voi ymmärtää kouluja käyneen työttömän turhautumista yhteiskuntaamme, joka kannusti opiskelemaan ja luottamaan siihen, että koulujen jälkeen ura lähtee nousukiitoon. Töitä vain ei ole ja joidenkin ihmisten sitä on hirvittävän vaikeata tajuta. En lähtisi yleistämään, mutta idioluutio on sallinut tämän ihmisrodun lisääntyä vailla mitään rajoitteita ja näin vallitseva mielipide on väkisinkin, että on yksilön vika jos töitä ei ole saanut. Tämä yksinkertaisesti siksi, että tämä ihmisrotu uskoo kaiken mitä iltalehdistössä kirjoitetaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hieman sivupolulle menee, mutta hrrr tämä väestönkasvu on ihan hirveää. Minä murehdin väestönkasvusta jo ala-asteella. Ja Brasilian sademetsien hakkaamisesta. Yläasteelta ja lukiosta muistan sen, miten ahdistavia maapallon väestöä käsittelevät oppitunnit olivat. Otin nuo tunnit todella raskaasti.

      Poista
  3. Anonyymi12/12/2014

    Liittyköhän tuohon vikojen etsimiseen työttömistä itsestään jotakin omaa alitajuista pelkoa siitä, että voisi itse joutua samaan tilanteeseen työttömäksi. Ei vain ole halua hyväksyä sitä riskin olemassaoloa joutua työttömäksi, vaikka ollaan kaikkien YT-neuvotteluiden ja irtisanomisten keskellä. Kai tästä asiasta joku psykologikin tai alan ihminen on kirjoittanut. Avainsanoja voisivat olla kieltäminen ja defenssi.

    Voisiko enemmistöllä suomalaisista olla väärä käsitys työllistymismahdollisuuksista? Olisi mielenkiintoista tietää, että alkaisiko tapahtumaan enemmän konkreettisia asioita työllisyydeen edistämiseksi, jos enemmistöllä olisi oikea käsitys. Vahva käsitys tuntuu edelleen olevan se, että tavalliset ihmiset kyllä löytää töitä halutessaan ja työttömät on sitten niitä jotakin muita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmm mielenkiintoista pohdintaa!
      Toivon aina jokaisen tietämättömyyttään työttömille päätään aukovan joutuvan työttömäksi. Kokemuksen vuoksi. Olen huomannut omassa lähipiirissäni valtavia asennemuutoksia sen jälkeen kun jouduin ja olen jäänyt työttömäksi. Alun kannustamisesta käsittämättömään epäuskoon ja lopulta uskon menettämisen koko systeemiin, ei niinkään minuun itseeni työttömänä. Niin se mieli muuttuu, kun työttömyys on melkein iholla.

      Poista
  4. Minulle "paras" kommentti tähän mennessä on ollut; "Ihmisessä, joka ei ole normaalisti päivätöissä, täytyy olla jotain vikaa". Tämän sanoi eräs nuori, terveydenhuoltoalan ammattilainen. Jos tämä kuvaa yleistä käsitystä työttömistä, niin voi hyvää päivää. Ei muuten ole ainoa laatuaan oleva kommentti. Työvoimaviranomainen puolestaan kysyi, että jos saisin päättää, kävisinkö ensinkään töissä. Mitä näihin nyt osaisi sanoa? Tuntuu, että ihmisiltä on maalaisjärki ja kaikenlainen muunlainenkin järki ihan kadoksissa! Ihmiskunnan isoin vika on sen suuressa suggeroitavuudessa. Ei mikään ihme, että meitä on pienen joukon niin helppo hallita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kylmiä väreitä.

      Mikä on viallinen ihminen? Mikä taho määrittelee, millainen on viallinen ihminen? Eiköhän me kaikki olla omalla tavallamme viallisia, jos ihmisiä ympärillä pitää määritellä sen mukaan, kuka on viallinen.

      Iljettävää ajattelemattomuutta.

      Poista
  5. Täältä löytyy kanssa yksi hiljainen lukija :)

    Melkoisen hyvin voin samaistua ajatuksiisi. Sain paperit omasta ensimmäisestä tutkinnosta ”hienosti” juuri taantuman alettua ja sen jälkeen uutiset ovatkin kiihtyvässä määrin kertoneet yyteistä, lomautuksista, supistamisista jne. Haepa siinä sitten töitä, kun oman alan asiantuntijoita potkitaan koko ajan pois…

    Kohta alkaa muuten varmaan useammallakin työnhakijalla olla kaksi tai kolme korkea-asteista tutkintoa. Mitenköhän työnantajat tähän suhtautuvat? Pitävätkö ylikoulutettuina, uravalinnoissaan epäonnistuneina, liian vanhoina, liian vähän työkokemusta omaavina vai…?

    Ja jos joku näinä aikoina pitää työttömyyttä pelkästään työttömän itsensä vikana, niin on varmaan jossain omassa pienessä kuplassa saanut elellä viime vuodet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa, heipähei piisissi!

      Eipä ole käynyt ainoastaan kerran tai kaksi siten, että olen hakenut avoimella hakemuksella johonkin, jonka YT-neuvotteluista olen saanut ikäväkseni lukea sitten myöhemmin.

      Vuosia sitten kuullessani ensimmäisen kerran erään opiskelukaverini pohtivan toisen maisteriohjelman suorittamista, katsoin häntä hölmistyneenä miettien, että onpa hullu ajatus!

      No, nyt tunnen jo monta henkilöä, jotka ovat matkalla tuplamaistereiksi. En voi muuta kuin nostaa hattua. Itselle riitti oikein mainiosti tuo yhdenkin gradun pakertaminen.

      Poista
  6. Anonyymi12/13/2014

    Hei Maria.

    Minulle tuli jotenkin syyllinen olo lukiessani tuosta mainitsemastasi kommentoijasta, joka aiheutti sinulle oudon olon ja hämmennystä. En tiedä tarkoititko varmasti juuri minua. Haluaisitko, että ko. henkilö lakkaisi kommentoimasta blogiasi, jos saisit päättää tämän puolesta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. tth78:n sanoin, kaikenlainen vuoropuhelu on tärkeää. Se jatkukoon. Erityisesti lukijoiden esittämät erilaiset näkemykset, mielipiteet ja esimerkit voivat auttaa näkemään asioita aina uudesta näkökulmasta tai ainakin ajattelemaan asioita perinpohjaisemmin. Olen oppinut paljon juuri lukijoiden kommenttien ansiosta.

      Poista