24.4.2015

Kolmas kerta

Sinä kai tiedätkin tämän valtiolle piste fi nimisen paikan? ääni puhelimessa tunnustelee.
Juu kyllä kyllä. Tuttu on, vastaan vain työvoimaviranomaisille suunnatulla vakuuttelutavalla. Äänellä, jonka olisi tarkoitus viestiä lankaakin pitkin, että kyllä, haen töitä. Välttelen kuitenkin kertomasta virkailijalle, etten ole käynyt kyseisellä sivustolla aikoihin, koska sivusto edustaa minulle muka-avoimien työpaikkojen karnevaalia. Sivustoa, josta löytyviin paikkoihin on ennen kaikelle kansalle julkista hakua jo valittu joko Ritva tai Mauri hoitamaan tehtävää. Niin paljon vaivattomampaa ja turvallisempaa.

Puhelun aikana minua alkaa ärsyttää. Alan ärsyttää itse itseäni. Miksi hemmetissä koen tarvetta yltää lähes mestarillisiin ulottuvuuksiin koettaessani kuulostaa mahdollisimman vakuuttavalta virkailijalle? Miksi kiemurtelen luuri kädessäni ja miksi hiki kihoaa otsalleni pyrkiessäni välittämään lankoja pitkin, että ihan oikeasti, ihan tosissaan haen töitä jatkuvasti? Toimin viimeksikin samoin. Ääni puhelimessa ei ollut silloin eikä tälläkään kertaa vaativa, kyseenalaistava tai epäilevä, mutta siitä huolimatta koen valtavaa tarvetta vakuuttaa virkailijalle, että teen voitavani saadakseni työtä. Tunnen itseni typeräksi.

Sitten ääni puhelimessa kertoo, että palkkatukipaikat. Että kun on sellaisia. Että jos pääsisin töihin. Niin. Onhan tämä jo ihan tutuksi käynyttä jutustelua. Mietin, että onneksi nyt jälleen puhumme palkkatukipaikoista emmekä 9 euron päivistä. Sitten ääni jatkaa, että nämä palkkatukipaikat ovat sellaisia, että ovat näkyvillä vain heillä. Että he näkevät nämä paikat. Nämä palkkatukipaikat. Ja että he sitten etsivät sopivia työntekijöitä sopiviin palkkatukipaikkoihin.

Öö... ai? Ai että sellaisia paikkoja? 

Että jos pääsisin töihin. Sellaiseen tiskin alta ojennettavaan palkkatukipaikkaan. Sellaiseen jota säästellään tiskin alla juuri kaltaisilleni pitkäaikaistyöttömille. Olen nyt päässyt tällaiseen piiriin. Palkkatukitöiden sisäpiiriin.

Äänellä puhelimessa ei tosin ollut tarjota minulle mitään työtä.

5 kommenttia:

  1. Tällaisten paikkojen olemassaolo on totta. Aloitan viikon päästä juuri tuollaisen 7 kk kestävän 85% työajalla olevan palkkatukiduunin. Eikä tarvinnut olla kuin 4v 9 kk työttömänä...

    VastaaPoista
  2. Olen itsekin kovasti ihmetellyt tuota palkkatukipaikkojen salailua! Tampereella touhu on ollut samanlaista... Varmaankin pyrkimyksenä on se, että työttömät järjestäisivät itse palkkatukipaikkansa. Palkkatukityöntekijälle täytyisi ensin luoda jonkinlainen tarve, minkä jälkeen tukityöllistäminen sitten mahdollisesti onnistuisi.

    Vihoviimeinen keino on sen sijaan työhönvalmentajan ja muistaakseni jonkun TE-toimiston
    virkailijankin antama "neuvo", jonka mukaan aina työpaikkailmoituksiin vastatessa kannattaa
    mainita palkkatukikelpoisuudestaan. Tämä saattaisi ehkä päteä jossain pikkufirmassa,
    mutta pääsääntöisesti asiasta kannattaa todellakin vaieta. (Poistin äsken tämän kommentin, koska rivit menivät hassusti, toivottavasti nyt onnistuu paremmin- mielestäni poistettu kommentti ei saisi jäädä tuolla tavalla näkyviin!)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noviisin työttömän tunnustuksia osa 183: en edes tiennyt, että on olemassa jonkinlaisia palkkatukityöpankkeja, joita työvoimaviranomaiset hallinnoivat. Luulin, että palkkatukityösuhteen syntymiseen tarvitsee vain itse markkinoida palkkatukimahdollisuutta omalla kohdallaan.

      Olen mainostanutkin... ja se on tuntunut jokaisella kerralla niin väärältä. Ikään kuin tunnustaisin työnantajalle, että kyllä se olen MINÄ, jossa on se ongelma. Nyt lähtee ongelma-maisteri puoleen hintaan!

      Poista
    2. Minä olen aika nihkeästi ilmoitellut tuosta palkkatukimahdollisuudesta. Työkkärin täti käski sitä joka hakemuksessa mainostaa, mutta kaupungin työvalmentaja oli piristävän rehellinen sanoessaan, että yleensä, jos työpaikka on ilmoitettu avoimeksi, niin siihen on myös varattu palkkarahat ja palkkatukimahdollisuus ei työnantajaa kiinnosta. TE-palveluiden sivuilla lukee palkkatuesta näin: Työnantajana voit saada palkkatukea, kun palkkaat työttömän työnhakijan, jolla on vaikeuksia työllistyä. Työllistymistä voi vaikeuttaa mm. pitkä työttömyys, ammattitaidon puute, vamma tai sairaus. - Niin. Kyllähän siinä voi työnantajalle tulla mieleen, että todellakin on säälistä palkkaamassa jotain vajavaista työntekijää. Vaikka oikeasti saisivat täysin kyvykkään maisterin puoleen hintaan, koska ajat ovat niin kovat. Toisaalta on myös työnantajia, jotka palkkaavat vain palkkatuettuja, mutta siitä he ilmoittavat jo työpaikkailmoituksessa. Muuten työvalmentaja neuvoi mainostamaan palkkatukimahdollisuutta vasta työhaastattelussa ja sittenkin pitää osata arvioida, kannattaako mainostaa vai eikö. Mystistä touhua! Ja ensin pitäisi tietenkin päästä sinne työhaastatteluun.

      Poista
    3. Niin, vähemmästäkin tulee huonot värinät.

      Poista