2.3.2015

Vertailtavuus

Olen liian nuori muistaakseni 90-luvun laman. Tuo lama on tullut minulle tutuksi oppikirjojen ja vanhempien ihmisten puheiden kautta. Tuo kyseinen lama on tehnyt paluun (jo ajat sitten) tämän päivän keskusteluihin, sillä nyt meneillään olevan kurimuksen vertailemista 90-luvun aikoihin näytetään pitävän ihan kelpo tapana hahmottaa tämänhetkistä tilannetta. Vertailua löytyy uutisista ja artikkeleista. Twiiteistä ja kahvipöytäkeskusteluista. Vertailun avulla tämän päivän talousahdinkoa vähätelläkseen pyrkivät vetoavat esimerkiksi niihin iänikuisiin työttömyyskäppyröihin. Kattokaa, ei oo paha! Kattokaa, kyl 90-luvulla oli paljo pahempi! Tämänhetkisen tilanteen dramaattisuutta painottavat vetoavat sitten toisenlaisiin 90-luvun lamaa koskeviin käppyröihin.

Ja minä mietin kulmat kurtussa, mistä juontuu into verrata tätä päivää yli 20 vuoden takaiseen aikaan. Miksi vertailla keskenään kurimuksia, joiden syntymekanismit ja etenemistavat eroavat toisistaan merkittävästi? Työttömien tilastointitapakin on muuttunut kurimusten välissä, joten miksi, oi miksi työttömyystilastoja vertaillaan?

Ja kaiken lisäksi... miksi verrata tätä päivää 90-luvun lamaan, kun eihän tämän päivän sirkus edes ole lama. Eihän? Eiku...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti