27.3.2015

Tuettomuus

Rahahanat kiinni, niin johan alkaa työnteko maistua! huutelevat.

Minä olen tätä vähän miettinyt. Jos postiluukusta tipahtaisikin maksettavan työttömyyskorvauksen määrän ilmoittavan kirjeen sijaan kirje, jossa kerrottaisiin, että tästedes en saisi enää lainkaan rahaa yhdeltäkään luukulta, mitä tekisin?

Alkaisiko työnteko sitten maistua?
Vaikka rahahanat suljettaisiin, minulle ei vieläkään maistuisi työ, josta en saisi elämisen ilman yhteiskunnan tukia mahdollistavaa palkkaa. Sen sijaan minulle alkaisi maistua maasta pois muuttaminen.

Jos kotimaani ei antaisi minulle enää edes mahdollisuutta pysyä hengissä, miksi jäisin? Antaisiko mahdollisuuden sitten joku toinen maa? Jaa-a. Mutta voisiko tilanteeni huonontuakaan? Nii-in.

6 kommenttia:

  1. Työpaikkojen määrä ei valitettavasti lisäänny tuolla "rahahanojen" sulkemisella!

    VastaaPoista
  2. Anonyymi3/27/2015

    Kiitos hienosta blogista. Kirjoitat hyvin ja koukuttavasti, lisäksi realistisilla näkökulmilla. Et ole liian negatiivinen, vaan pilkahdus määrätietoisuutta ja tervettä järkeä löytyy, ja et ole luovuttanut vielä. Ihan huippu blogi.

    Mikä on muuten näkökulmasi perustuloon? Luin blogisi melkein kokonaan, mutta tuosta en muista lukeneeni. Eikö se olisikin järkevin ratkaisu tähän byrokratiahulluuteen... Välillä olen sitä mieltä, että lakkauttaisivat vaan sitten kaikki tuet kokonaan mieluummin, jos ei mahdollisuutta sille olisi. Työttömyysturva on mielestäni niin vanhanaikaista ja on lähinnä muodostettu silloin kun ihmiset olivat kokopäivätöissä/ ei töissä. Kaikkihan sen tietävät, että ihminen voi olla työttömyyden lisäksi kaikkea muutakin. Ihminen, opiskelija, sivutoimityöntekijä... Virallisestihan vieläkin on työtön, tai joutuu hakemaan todennäköisesti soviteltua työttömyysrahaa, jos tekee vain muutaman tunnin viikossa. Puhumattakaan yrityksen perustamisen kannattomuudesta työttömyysturvan kannalta. Mitä mieltä sinä olet? Ihmeellisiäkin kantoja olen nimittäin kuullut. Eräs yrittäjä oli kovasti olevinaan perustuloa vastaan, mutta viimeistään silloin kun pyysin lupaa sivutoimiseen opiskeluun ja tuet lakkautettiin joksikin aikaa (vaikka oli selvää, että opintotukea ei heru), niin itku kurkussa aloin perustulon kannattajaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi!

      En ole ottanut perustulokeskusteluun osaa miltään osin kenenkään kanssa, sillä näen keskustelun perustulosta niin isona ja monisyisenä kokonaisuutena, etten pystyisi ottamaan siihen kantaa kovinkaan paljoa.

      Tämänhetkisillä, kovin pintapuolisilla tiedoillani sanoisin kannattavani perustuloa, sillä uskoisin uskaltavani olla oma-aloitteisempi ja kokeilunhaluisempi työtön tietäessäni, ettei systeemi rankaisisi minua aktiivisuudestani katkaisemalla tukeani, jonka varassa joudun nyt elämään.

      Olen kirjoittanut kohta vuoden ajan kirjaa. Jos saisin perustuloa, olisin varmasti kirjoittanut kirjaa paljon ponnekkaammin ja jo saattanut lähestyä kustantajia. Nyt etenen kiireettömästi ja elättelen toivoa, että saan joskus palkkatyöpaikan, ja ansaitsemani palkan turvaamana voin edetä kirjaprojektissani.

      Poista
  3. Työttömät ei varmaankaan saa kirjoja kirjoitella :-).

    VastaaPoista
  4. Kiitos mielenkiintoisesta blogista - tämä paluttaa sellaisen kiukkuhengen, kun joskus itse voivottelee omaa huonommuuttaan, kun on työtön... Ja peukku kirjalle, tätä blogia on siksikin kiva lukea, kun on niin hyvin, selkeästi, kirjoitettua tekstiä. Itsekin olen keksinyt samanlaisen projektin, joka on aivan vienyt mukanaan. Työttömyyden hyviä puolia, vaikka ei kai saisi sanoa ääneen.

    Rahasta: Jani kaaro esitteli taannoisessa kolumnissaan erilaisia talousmalleja, joissa yhdessä oli ideana, että työttömälle maksettaisiin palkaan nähden kilpailukykyinen korvaus työttömyydestä - jotta työtönkin pystyisi ylläpitämään kulutusta (ja työttömillähän olisi aikaa shoppailla). Että meidän talous- ja työttömyys-korvausmalli eivät ole ainoita tapoja ratkaista ja määritellä asioita. Ehkä toisenlaisissa malleissa työttömyyttä ei määriteltäisi yksilön huonoudeksi samalla tavalla kuin nykyinen malli tuntuu tekevän... (kolumni:http://www.hs.fi/tiede/a1423628462949). Kolumnissa kerrottiin myös perustulo-kokeilusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi ja linkistä Kaaron artikkeliin! Pitääkin lukea seuraavaksi!

      Poista