5.3.2015

Testi

Ylen sivuilla voi nyt testata soveltuvuutta aloille, joissa on Ylen mukaan töitä tarjoilla.

En pidä testeistä. Netin pimeälle puolelle kuuluviin "mikä kahvipannu olet!?" ja "mitä syvänmeren kalaa muistutat!?" tyyppisiin testeihin en ole ikinä koskenut pitkällä tikullakaan, enkä liioin näihin hieman asiallisemmiltakaan näyttäviin testeihin. Viimeksi vuosia, vuosia sitten testiä tehdessäni tein myös ammatinvalintatestin: TE-palvelujen mukaan olisin sopinut parhaiten ahtaajaksi. 5/5.

Päätin tehdä Ylen testin ennen kaikkea siksi, että näkisin, mitkä nyt työllistävät alat olisivat testin tulosten mukaan minulle sopivimpia.


Tunnistettavuutta on ja sitten ei niinkään. Vähän kuin horoskooppia lukisi. Mutta oleellisinta onkin katsoa, mitä Yle tarjoaa sopivimmiksi, nyt työllistäviksi ammateiksi ja ammattialoiksi. Siellä ne yhteiskuntatieteelliset alat pilkistävätkin. 

11 kommenttia:

  1. Vai on kirjastoalalla muka "hyvät työllisyysnäkymät"?!
    Eiköhän se ala ole tällä hetkellä yksi huonoimmin työllistävistä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjastoala oli kieltämättä yllätys.

      Poista
  2. Anonyymi3/05/2015

    Hei, sorry aiheesta poikkeaminen, mutta en tiedä keneltä voisin kysyä tätä. Minulla on TE-toimistossa tulossa ensimmäinen määräpäivä täyteen, jolloin kai jotenkin tarkistavat työnhakuani, soittavat tms. En ole uskaltanut klikata pv-kohtaa hakusuunnitelmassani, koska nettiyhteyteni katkeilee aika usein (ja koska olen aika tumpelo ja hermostunut kaikkien lomakkeiden kanssa). Siis, pitääkö päivämäärää klikata ja tehdä jotain vai odotanko vain, että TE-toimisto tekee jotain?

    Terv. Epätietoinen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pois murheet. Jos kyse on tästä niin sanotusta väliaikakatsauksesta, sinun tehtäväsi on vain odottaa. Sinulle soitetaan tai sitten ei. Jos ei soiteta, niin käy kurkkaamassa, onko yhteydenoton päivämäärää siirretty kaikessa hiljaisuudessa eteenpäin.

      Jos päivämäärä on siirretty kuukausien päähän, jäät odottamaan sitten taas sen päivämäärän tapahtumia. Toivottavasti tähän ei olisi tietenkään pienintäkään syytä, vaan löydät palkkatyöpaikan, ja voit lopettaa lomakkeiden kanssa säikkyilyn!

      Poista
  3. Anonyymi3/05/2015

    Kiitos kovasti, että vastasit kysymykseeni. Minulla on kovin säikky olo kaikkea TE-toimistoa koskevaa kohtaan, vaikka alkukontakti olikin aivan asiallinen. Kiitos blogista. Ei ole aivan niin yksinäinen olo kun saa seurata muutamia blogeja ja todeta, että omat kokemukset ja tuntemukset eivät ole mitenkään poikkeuksellisia (valitettavasti ovat tuttuja niin monelle!). Hyvää jatkoa sinulle ja aivan kaikille työllistymisen kanssa kamppaileville.

    Terv. Epätietoinen

    VastaaPoista
  4. Anonyymi3/05/2015

    Meinasin revetä nauramaan kun luin noita sulle tuosta testistä tulleita hyvin työllistäviä aloja. Mulla on yhteiskuntatieteistä maisterin tutkinto, työpaikkoja ei todellakaan ole. Tiedän useita saman koulutustaustan ihmisiä, jotka hakee johonkin kaupan kassalle/puutarhoille sun muihin pätkätöihin kun mitään oman alan työtä ei yksinkertaisesti ole. Saati kirjastoalalla (johon itsellä myös koulutusta), varmaan yksi huonoiten työllistävistä aloista nyt ja tulevaisuudessa.
    Sosiaaliala(lastensuojelu) ja psykologia ovat varmasti kyllä työllistäviä aloja, mutta yhteiskuntatieteelliset alat muuten eivät todellakaan, ikävä kyllä.
    Itsekin tein tuon testin sun kirjoituksen innostamana, ja tuli aikas mielenkiintoiset tulokset, ei ihan natsannu mun persoonaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä YTM nyökyttelee. Yhteiskunatieteelliset alat oli todellinen ironiaryöpsähdys.

      Poista
  5. Anonyymi3/06/2015

    Sain täsmälleen saman tuloksen. Tuo kuvaus kyllä täsmää minuun aika hyvin, mutta se onkin sitten eri asia, että onko tuollaisia työpaikkoja edes olemassa. Ja jos on, kuka niihin pääsee?

    Olen tässä alkanut miettimään, että pitäisikö täydentää tätä ytm-tutkintoa vielä viestinnän koulutuksella. Uskoisin viihtyväni (ja olevani oikeasti hyvä) työssä, jossa voisin yhdistää substanssin johonkin vähän luovempaan, ja täällä sellaisia työpaikkoja näyttäisi olevan avoinna kohtalaisen usein. Harmi vaan, että ne aina vaatii sitä viestinnän tutkintoa. En millään viitsisi opiskella lisää, saati sitten tehdä enää yhtään palkatonta harjoittelua.Opintolainaakin on jo vaikka kuinka, ja sitä pitäisi varmaan jossain välissä alkaa maksaa takaisin.

    YTM Ruotsista

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri niin, parempina aikoina tämän testin tuloksia olisi saattanut katsoa vähemmän silmiään pyöritellen. Nyt oman alan löytyminen tuloksista pisti hymähtämään.

      Opiskellako lisää vai ei? Siinäpä punnittavaa! Opiskelujen jatkaminen löytyy omalta NOT-to-do-listaltani, ainakin vielä.

      Poista
  6. Minä sain myös tismalleen saman tuloksen. Että silleen, ei muuta kuin kirjastoalaa opiskelemaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinä myös! Kirjastoala meidät kaikki pelastakoon.

      Poista