17.2.2015

Kehittymättömät

Ystäväni kertoi työpaikallaan käynnissä olevasta rekrytointiprosessista ja sen hankaluuksista. Julkisessa haussa olevaan paikkaan on tullut pääosin keski-iän ylittäneiden henkilöiden työhakemuksia, ja jo haastattelujen alkumetrit ovat ystäväni mukaan osoittaneet, että nuo pitkälläkin työkokemuksella varustetut työnhakijat saattavat olla auttamattomasti kehityksen kelkasta tipahtaneita, vaikka olisivat työskennelleet ilmoitettua työpaikkaa vastaavissa tehtävissä. Ystäväni huokaisi, että ei heidän työpaikallaan ole aikaa alkaa perehdyttää vähänkään alan kehityksestä tipahtaneita. Rekrytointiprosessia venytetään niin kauan kunnes työnhakijoista löytyy henkilö, jonka työhön perehdyttäminen sisältää lähinnä työkavereiden esittelyn.

Kuunnellessani ystäväni huokailuja siitä, miten tiedoiltaan ja taidoiltaan fossiilimaisia työnhakijat ovat hänen mukaansa olleet en voinut olla miettimättä, miten minuakin, nuorta aikuista, saatetaan jo katsoa ennemminkin vierastaen kuin tiedoistani ja taidoistani kiinnostuen. Enhän minä, viittä vaille pitkäaikaistyötön voi osata tehdä töitä.

Onnettomat väliinputoajat; vierastetut työmarkkinoille pyrkijät, joiden työhön perehdyttäminen nähdään niin työläänä, että heidät jätetään mielummin jatkamaan töiden etsintää.

12 kommenttia:

  1. Anonyymi2/17/2015

    Olenkin ihmetellyt, miksi samat työpaikkailmoitukset julkaistaan uudestaan kuukaudesta toiseen. On niin selkeästi työnantajan markkinat, että kukaan rekrytoija ei halua tyytyä muuhun kuin täydelliseen.

    VastaaPoista
  2. En nyt oikein tajunnut, että miten se fossiilinen, samoja työtehtäviä aiemmin tehnyt olisi jotenkin pudonnut alan kehityksestä? Tuskin suoraan koulunpenkiltä tulija on yhtään sen parempi? Eli kuka sinne nyt sitten oikein kelpaa???

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanopa muuta! Pienet asiat, kuten uusimpien, vain lyhyt hetki sitten ystäväni työpaikalla käyttöön otettujen tietokoneohjelmien tuntemattomuus, merkitsivät ylitsepääsemättömän paljon.

      Melkoisen armoton rekrytointiprosessi: jos ohjelma oli uusi, miten kokemattomuus ohjelman käytöstä voi olla se merkittävin hylkäystä puoltava tekijä? Koska näemmä uskotaan, että työnhakijoista löytyy myös niitä, jotka ovat jo ehtineet tutustua uusimpiin työvälineisiin.

      Poista
    2. Kranttuja työnantajia =/

      Poista
    3. Anonyymi2/19/2015

      Itselle on kyllä tullut vaikutelma, että nuorten kykyä omaksua tietokoneohjelmien käyttöä pidettäisiin jotenkin heikkona. Yksinkertaiset ohjelmat, joissa syötetään tietoja ja haetaan tietoja, vaativat koulutusta ja perehdyttämistä. Jotkut ohjelmat ovat kyllä lähtökohtaisesti toteutukseltaan vaikeita omaksua, mutta siitä ei kai kannata syyttää käyttäjää.

      Poista
    4. Mielenkiintoinen näkemys. Mistä moinen vaikutelma?

      Itse en halua vastakkainasetella eri ikäryhmiä tällaisessa kysymyksessä, sillä oppimisen hitaus tai nopeus tietenkin riippuu muistakin tekijöistä kuin iästä.

      Poista
    5. Anonyymi2/20/2015

      Välillä on tullut vastaan hakemuslomakkeita, joissa kysellään Wordin, Excelin ja sähköpostin käyttötaitoa, vaikka työssä on todennäköisesti vain perusominaisuuksien käyttöä. Wordin laajaa osaamista melkein tarvitaan vain työssä, jossa kirjoitetaan tai muokataan tekstiä pääasiassa. Peruskäytön useimmat taas oppivat peruskoulussa ja lukiossa.

      Välillä tosiaan on tullut vaikutelma, että tietyn ohjelman käyttö olisi se rekrytoinnin kynnyskysymys. Eri ohjelmat on toimintaperiaatteeltaan usein samanlaisia, mutta pitäisikin olla juuri käyttänyt tiettyä ohjelmaa. Älypuhelimetkin muuttuvat kokoajan, mutta ei sitä käyttöä silti tarvitse kurssilla opiskella.

      Vaikutelma tulee juurikin tästä, että jos ei ole käyttänyt tiettyä ohjelmaa asiakastietojen tallentamiseen, niin se olisi täysin mahdotonta omaksua nopeasti ja siitä tehdään olennaisin kysymys koko osaamisessa.

      Poista
  3. Olen myöskin ihmetellyt sitä, miten lyhyt hetki ihmisen elämästä on olla haluttava työmarkkinoille. Pitää olla nuori ja vielä niin nuori ettei lastenhankinta ole tähtäimessä vielä 5-10 vuoteen, hyvännäköinen ja muodikas, vähintään muutama vuosi työkokemusta, mielellään juuri siitä tehtävästä ja firmasta, jonne haet...Pitää osata firmakohtaisesti räätälöidyt tietokoneohjelmat, joita ei voi harjoitella muualla kuin haettavassa firmassa....

    Itsellänikin valmistumisesta kulunut 12 vuotta, joten ammattitaito ja tiedot ovat auttamatta vanhentuneet, vaikken niitä koskaan ole päässyt edes harjoittamaan...Kumma kyllä, koulussa tuli huomattua opintomateriaalin olevan lähes kymmenen vuotta vanhaa, joten tuli tunne siitä, että on valmiiksi pudonnut kelkasta tietojen tuoreuden suhteen kun koulusta valmistui.

    Juuri tuo on pielessä nykyisin, kun odotetaan uuden ihmisen tuovan jotain lisäarvoa tullessaan ja mahdollisuudet suurempiin voittoihin. Kukaan ei uskalla perehdyttää kun vasta perehdytetty voikin lähteä tuoreiden tietojen kanssa kilpailijalle, siksi ei sitouduta työntekijään. Eipä työnantajalla ole käynyt mielessä kolikon kääntöpuoli; työntekijä tietää odottaa koko ajan ilmoitusta siitä, että firman johtoryhmä on keksinyt ettei vuosittainen 20% kasvu riitä vaan on saatava 25% vuosittaista kasvua ja väkeä on heitettävä pihalle tämän saavuttaakseen.

    Tämän myötä saatan ehkä alkaakin uskomaan eläkepommiin. Kun työssä olevien kesken kiertävä paikanvaihto päättyy eläköitymiseen, eikä kukaan ei ole perehdyttänyt uusia osaajia eläköityvien tilalle, tullaan tilanteeseen; jossa markkinoilla ei ole tarjolla muita kuin kelkasta tippuneita vanhentuneilla tiedoilla....

    Toki EK ratkaiseen tämänkin asian tuomalla maahan henkilöitä, jotka kielitaidon ja kulttuurin opittuaan, oppivat asiat nopeammin kuin tässä kulttuurissa syntyneet ja kouluttautuneet.... En ole rasisti, muutamaa maahanmuuttajaa voin kutsua kaverikseni ja olen saanut huomata miten eri kulttuureista tulevat ovat lähtökohdaltaan aivan eri tasolla ainakin ns. maalaisjärjen käytössä. Toki tietävät varmasti kotimaan maalaisjärjen, mutta jos kemia tohtoriksi väittelevä henkilö kertoo vakavalla naamalla laittaneensa kesäkukat ikkunattomaan pihavarastoon ettei tuuli katkaise niiden vartta, niin tuhoon ollaan tuomittuja jos tuollaisilla hoksottimilla varustetut korvaavat meidät koulutetut...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse enemmän tai vähemmän epätoivotuissa matalapalkkatöissä ulkomailla työskennelleenä olen aina osittain ymmärtänyt työperäisen maahanmuuton puolestapuhujia. Kynnys mennä epätoivotumpiin töihin ulkomaalaisena on matalampi ja syitä tähän on monia. Esimerkiksi eräs työttömyyden kanssa tuskailunsa aloittanut opiskelukaverini sanoi, että hän lähtee pian ulkomaille vaikka sitten vessoja siivoamaan. Vessojen siivoaminen itsessään on toki samanlaista ulkomaillakin, mutta vieraassa ympäristössä eläminen sitten hieman virikkeellisempää.
      Mutta siinä kohdassa johdonmukaisuus työperäisen maahanmuuton puolestapuhumisessa hieman hälveni, kun Suomeen julistettiin tarvittavan erityisesti kouluttautuneita maahanmuuttajia. Ai meillä onkin huutava pula koulutetusta työväestöstä?

      Poista
  4. Anonyymi2/19/2015

    Tämän hetken työttömyyttä vakavampi ongelma taitaa tulevaisuudessa olla kokeneiden työntekijöiden puute. Jo tänäkin päivänä on pulaa pitkällä kokemuksella olevista työntekijöistä - ainakin väitetysti - tietyillä aloilla. Vaikea nähdä tämän päivän pitkäaikaistyöttömiä tulevaisuuden kokeneina työntekijöinä ja yrittäjinä.

    Erikoisessa yhteiskunnassa eletään, kun ei ole mahdollisuutta edes lähteä osa-aikaiseksi. Töissä olevat kuormitetaan loppuun liian suurella työkuormalla ja osa saa odotella vuoroaan. Lähtökohtana pitäisi kyllä olla, että kaikki saisivat (palkallisia) töitä, vaikka täysiä viikkotunteja ei olisikaan. Osa-aikaisuudesta on lyhyempi matka kokoaikaisuuteen kuin työttömyydestä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. *nyökyttelee* Työmarkkinoiden tulevaisuudessa on perin hankala nähdä valoa minkään mittaisella tähtäimellä.

      Poista
  5. Pitkä kokemus = "liian korkea" ikä, joten se siitä...

    VastaaPoista