6.1.2015

Kertokaa te!

Olettaen, että tällaisesta työmarkkinatilanteesta huolimatta työttömät työnhakijat eivät toimi omaa löytöään suojelevien, salamyhkäisten sienestäjien ja marjastajien tavoin, kysyisin teiltä osittain mielenkiinnosta ja osittain vinkkejä kaivaten, mitä kanavia te käytätte etsiessänne töitä? Mitkä kanavat ovat oman työhakijaprofiilinne kannalta otollisimpia?

Sosiaalisen median roolia korostetaan tämän päivän työpaikan saamisessa tämän hetken näkemykseni mukaan hieman, hmm, perusteettomasti. Pohdin, onko sosiaalinen media oikeasti tämän päivän toimivin kanava, vai onko somen ylistäminen vain jonkinlaista toistelua massan mukana ilman yksityiskohtaisempaa pohdintaa siitä, onko some sittenkään muita erityisempi kanava työpaikkaa etsiessä. Onko somerekryämisestä messuaminen katteetonta hypettämistä?

Kriittisyyteni sosiaalisen median avittamaa onnistunutta rekrytointiprosessia kohtaan on nostanut päätään tutustuttuani viimeisimpänä twitterin rekrytointikaruselliin. Alun hämmentynyt innostus #rekry-kanavaa kohtaan vaihtui ikävän nopeasti kyyniseen pessimistisyyteen.

Ensinnäkin valtavassa osassa kanavaan saapuvista ilmoituksista etsitään myynnin ammattilaisia ja it-osaajia. Tai johtajia ja pääliköitä. Olen twitterissäoloaikanani klikannut rekryilmoituksen linkkiä vain muutaman hassun kerran.

Toisekseen, ilmoitus twitterissä ei aina ole vain twitterissä. Kaikki avaamani ilmoitukset ovat löytyneet myös TE-palvelujen sivuilta. TE-palvelut on minulle synonyymi kirosanalle työpaikkailmoitusten osalta. Jo läikähtänyt toivo siitä, että kuuluisin siihen hieman pienempään joukkoon, joka huomaisi esimerkiksi vain twitteriin julkaistun työnhakuilmoituksen romuttuu ilmoituksen löydyttyä myös TE-palvelujen sivuilta. Kymmenet hakemukset vaihtuvat satoihin. Se siitä somerekrytoinnin erinomaisuudesta omalta osaltani...

Seuraan rekrytointiryhmiä facebookissa, vierailen LinkedInissä lähes päivittäin, olen asettanut oikotielle, indeed:iin, kuntarekryyn ja TE-palveluihin työpaikkavahteja sekä tilannut eri yhdistysten ja järjestöjen uutiskirjeitä työpaikkailmoituksen löytämisen toivossa. Mutta. Jos kaikki tiet vievät Roomaan niin kaikki työpaikkailmoitukset tuntuvat päätyvän TE-palvelujen sivulle.

En toki kuitenkaan vain odota passiivisesti ilmoituksien luokseni kävelyä, vaan haluaisin uskoa avointen hakemusten taikaan. Laskin ennen vuoden vaihtumista, montako avointa hakemusta ja montako löytämääni ilmoitukseen vastaavaa hakemusta olin lähettänyt: kumpiakin lähes yhtä monta.

Kuulisin mielelläni teidän työnhakukanavistanne ja ajatuksistanne erilaisten kanavien osalta.

5 kommenttia:

  1. Töissä olevilta kavereiltani olen kuullut, että heillä on tullut uusi ohjeistus koskien työpaikan kyselijöitä. Puhelinmyyjien tapaan heistä tulee päästä eroon nopeasti, mutta kohteliaasti, joten tuokin kanava on tukittu. Itse olen aikaisemmin soitellut alani firmoihin ja saanut kylmää vettä niskaan lähes joka kerta, joten enää en soittele.

    Itse luen talousuutisia ja aina kun joku firma on saanut jonkun ison tilauksen tai myllää organisaatiotaan niin siinä vaiheessa laitan avoimen hakemuksen. Olen myös törmännyt eri keskustelufoorumeilla vinkkeihin aloista ja työpaikoista, joihin olen hakenut, tuloksetta.

    En tiedä luokitellaanko nuo keskustelufoorumit sosiaaliseksi mediaksi vai ei, mutten itse näe niiden merkitystä rekrykanavana. Vähän sama tilanne alkaa olemaan työkkärin ilmoitukset. Välillä niistä paikoista jää fiilis, että siellä ilmoitellaan samasta avoimesta paikasta 3-6 kk:n välein ihan kuin mainostaakseen, että heillä menee hyvin. Ollessani autoliikkeessä työharjoittelussa, paikan pomo harrasti samaa. Hän halusi katsastaa, millaista väkeä on vapaana. Sitä en tiedä hakiko hän koko ajan parempia työntekijöitä vai oliko koko homman tarkoitus toimia pelotteena alaisilleen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainiin, tuo soittelu unohtui mainita! Harrastan soittelua tosin todella vähän, sillä en ole osannut omaksua yrityksiin soittelua itsensä korostamisen tapana. Soitan vain jos minulla on oikeasti jotain kysyttävää. Soittokertani mahtuvat yhden käden sormille.

      Sain joskus vinkin tuosta organisaatiomuutosten tarkkailusta isoissa firmoissa. Vinkin jälkeen olenkin tarkkaillut talousuutisia uudella tavalla.

      Hmmm jos minä näkisin saman (pienehkön) yrityksen toistuvasti ilmoittavan samasta työpaikasta, saattaisin alkaa ennemminkin epäillä, miten huono työpaikka on sen sijaan, että miettisin miten hyvin yrityksellä pyyhkii.

      Poista
    2. Tuo on toinen huomionarvoinen asia, itsekin epäilen työpaikan ilmapiiriongelmia tms. jos samassa firmassa on useita paikkoja jatkuvasti auki.

      Tuota muuten jankutetaan kyllästymiseen asti noissa työnhakukursseilla, nimittäin itsensä markkinointia. Kävin tästä aika pitkän (ja tuloksettoman) väittelyn konsultin kanssa (jolla oli markkinoinnin tausta) ja mielenkiintoisia näkemyksiä tuli molemmilta esiin. En vain pidä kiiltokuvien luomisesta ja se taas tuntuu olevan ajan henki. Ei ole merkitystä koulutuksellasi, saavutuksillasi, puhumattakaan arvoistasi tai elämänkatsomuksestasi. Kunhan olet alati hymyilevä kansikuva-henkilö niin olet haluttua tavaraa, yöks!

      Poista
  2. Anonyymi1/07/2015

    Minkä alan töitä haet ja mikä on koulutuksesi? Omalla työpaikallani (start-up -yritys Helsingissä) olemme hakeneet työntekijää kerran pelkästään LinkedInin kautta, kerran pelkästään Twitterin kautta ja kerran myös kaikkien mahdollisten kanavien kautta. Jokaisella kerralla joku on työllistynyt.

    Monessa ns. tekstityöläisen tai asiantuntijan työtehtävässä vaaditaan nykyään myös myynti- ja markkinointihenkisyyttä. Sinänsä myyntivastuuta ei kannata vierastaa, varsinkin jos se on vain osa työnkuvaa. Lisäksi myynti- ja markkinointiosaaminen on mielestäni tärkeä taito ja se saattaa ratkaista valinnan. Kun vedän rekrytointiprosessia, tarkka koulutus ei niin paljoa merkitse: meillä on asiantuntijoina filosofian maisteria, kauppatieteilijää, insinööriä. jotka kaikki tekevät samankaltaista, koulutusta vastaavaa työtä ja koulutustaustan mukaan työssä saa korostaa omia vahvuuksiaan. Kuitenkin myynti- ja markkinointihenkisyys on se, jota kaikilta vaaditaan, koska pieni firma (ja mikä tahansa yritys) elää tuloksesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos myös rekrytoijan näkemyksen jakamisesta!

      Olen YTM. Lähettämistäni työhakemuksista koostuvassa listassa ei korostu mikään tietty ala. Kuten itsekin sanoit, koulutus ei ole pääasia. Näin ajatellen olenkin hakenut hyvin laajalti hyvin erilaisiin yrityksiin ja hyvin erilaisia työtehtäviä.

      Poista