15.5.2015

Oho

Menomatkalla tuijotin ulos bussin ikkunasta jännittyneenä ja suu jännityksestä kuivana. Tulomatkalla näpräsin puhelintani siihen kuitenkaan liiemmin keskittymättä. Mietteliäänä ja suu jännityksen jälkeisestä janosta kuivana. Pieni pullollinen vettä ei riittänytkään.

Haastattelu oli mennyt ihan hyvin. Paino sanalla ihan. Kotiinpaluumatka sujui läpikäyden haastattelun vaiheita. Tai oikeastaan vaiheettomuutta. Olin valmistautunut käyden läpi absurdeimmatkin haastattelutilanteet. Käyden läpi yksityiskohtaisimmatkin kysymykset, joita saattaisin haastattelussa kuulla. Käyden läpi yrityksen historiaa ja tätä päivää. Käyden läpi itseäni. Muotoillen napakoita tapoja kuvailla itseäni konkretian kautta. Hahmotellen haastattelijalle esitettäviä loppukysymyksiä. 

Ja sitten. Haastattelu ei kohdannutkaan odotuksieni kanssa. En joutunut prässiin. En painekattilaan. En jyrän alle. Haastattelija kysyi vain muutaman ympäripyöreän kysymyksen ja antoi minulle mahdollisuuden esittää omani. Ja sitten haastattelu oli ohi. Öh?

Kotimatkalla mietin, miten vähän lopulta sanoin. Haastattelutilanteessa jännitti hirveästi ja jännityksen lisäksi vielä hämmensi. Olin valmistautunut kysymyksiin, jotka eivät antaisi tilaa liialle sooloilulle ja rönsyilylle. Täsmäkysymyksiin. Mutta sitten minulta kysyttiin kysymyksiä, joihin voisi vastata juuri niin monella tyylillä kuin olisi vastaajiakin. Kipsi. 

Haastattelusta jäi ristiriitainen olo. En huomannut mokanneeni. En sanonut mitään hölmöä, enkä kai muutenkaan antanut itsestäni huonoa kuvaa. Haastattelu oli kaukana katastrofista. Mutta. Onnistuinko loistamaankaan? Onnistuinko vakuuttamaan? Onnistuinko olemaan haastateltavista juuri se, jonka paperista poimittaisiin puhelinnumero, johon soitetaan, että sinulle on työpaikka?

No onnistuin! ONNISTUIN! Minulle toden totta tarjottiin töitä! Vakituinen työpaikka! Kokoaikainenkin! Työpaikka, johon hain valtavan innostuksen vallassa yli 2000 (kyllä, kahdentuhannen) hakijan joukossa. Kuvaillessani itselleni ideaaleinta työpaikkaa juuri tämä työ solahtaa kuvailuni muodostamaan lokeroon! Työ Suomessa, mutta kansainvälisessä työympäristössä. Työ, jossa tiedän jo olevani hyvä, ja tietenkin haluan vielä paremmaksi. Työ, jossa on lukuisia etenemismahdollisuuksia. HELL YES!

Parasta ennen ei ollutkaan vielä mennyt. Viimeinen käyttöpäivä ei ollutkaan vielä mennyt. Kolmannen asteen palovamma ei tapakaan. Olo on kuin loton pääpotin voittajalla! Yli vuoden kestäneestä työttömyydestä työelämään ilman suhteita. Ei hitsit, kyllä se näemmä on mahdollista!

Huh, mikä matka tämä onkaan ollut! Keväästä kevääseen kestänyt työttömyys on mahduttanut sisälleen valtavasti kaikkea. Paljon hampaiden kiristystä, itkua ja lisää itkua, turhautumista turhautumisen päälle, merkityksettömyyden tunnetta, epätoivoa ja epäuskoa. Niin paljon pahaa oloa. Niin paljon.

Lopulta heilautin kättäni. Kaikelle. Itkulle ja turhautumiselle. Epätoivolle ja alakulolle. Heilautin kättäni ahkeralle työpaikan etsimiselle. Heilautin kättäni koko yhteiskunnan tavalle pyöriä. Antaa olla. Pyöritelköön keskenänsä pieniä piirejänsä. Häpäisköön solidaarisuuden käsitettä olemalla solidaarisia vain omien piiriensä sisällä. Tehkööt työnsä keskenänsä niin minä makaan sillä kuuluisalla sohvalla, jollaista en edes omista. En ollut päässyt edes vessojen siivoojaksi, joten olkoon. Poimin riman jalkojeni juuresta ja palasin etsimään töitä, joista olin oikeasti kiinnostunut. Hakemuksia lähti matkaan enää muutama kuussa-parissa. Hakemusten lähettelyn sijaan aloin keskittyä entistä tarmokkaammin hyviin asioihin ympärilläni. Minun elämäni voi olla hyvä elämä ilman työpaikkaakin, helvetti soikoon!

Heilautin kättäni monelle asialle, mutten koskaan oppimiselle. Sillä elämä on yksi iso oppitunti. Opit eniten pysymällä kaikelle vastaanottavaisena. Tapaamiasi ihmisiä ja kokemiasi tapahtumia kohtaan. Olen pyrkinyt näkemään työttömyyden osana oppituntia. Olen halunnut nähdä työttömyyden jonain, jonka kuului osua kohdalleni, jotta oppisin jotain, mitä tähänastinen elämäni ei vielä ollut ehtinyt opettaa. Oliko vaikea oppitunnin osa? Joo. Oli. Aivan hirveä. Oliko työttömyydestä helppo löytää sitä "nyt minä opin jotain uutta!" -puolta? Joo ei. Ei ollut. Oli todella vaikea suhtautua työttömyyteen osana oppituntia, sillä enhän minä voinut tietää, kestäisikö osa ihan oppitunnin loppuun saakka. Oli ylipäätään vaikeaa suhtautua johonkin niin kamalaan asiaan kuin työttömyys mahdollisuutena oppia jotain.

Mutta kyllä. Kyllä työttömyys minulle opetti. Esimerkiksi että elämä ei ole kauniisti eteenpäin soljuva jatkumo. Naiivi mielikuva, eikö? Mietin tätä monesti. Että miksi minä heräsin tajuamaan vasta työttömyyden myötä, että elämä tällaisilla puitteilla kuin Suomeen syntyneellä voi olla, ei saatakaan olla mikään johdonmukaisesti etenevä viiva. Mietin kerran jos toisenkin, miten oma elämäni olikaan tähän mennessä todentotta edennyt. Joskus hitaammin, joskus nopeammin. Mutta edennyt kuitenkin. Elämässäni on tapahtunut vähän sitä sun tätä, mutta kaiken myllerryksen taustalla elämä on kuitenkin edennyt.

Olen aina askeltanut eteenpäin. Työttömyyden myötä otin kuitenkin monta askelta taaksepäin. Sitä kuvittelee määrätietoisia askelia ottaessaan pääsevänsä jos ei nyt jonon kärkeen asti niin etuosaan jonoa kuitenkin. Minähän olin tehnyt juuri jonon kärkijoukkoihin pääsemiseen mahdollistavia ratkaisuja. Mutta niin vain minä löysinkin itseni jonon takaosasta. Joku tuuppi minut sinne vaikka harasin vastaan. Ja sieltä perältä näytti olevan enää mahdotonta päästä muiden ohi jonon kärkeen.

Jonon perällä toimettomana seisoskelu antoi aikaa. Mitäs muutakaan minulla olisi ollut. Siellä minä seisoin ja tarkastelin jonoa ja jonon ulkopuolisia voimia. Työttömyys opetti minulle paljon siitä, miten suomalainen yhteiskunta pyörii työttömän ympärillä. Opin miten passiivisuus on työttömälle aktiivisuutta turvallisempi tie. Opin miten tarkoituksellisesti yhteiskunnan taholta ylläpidetyn työttömyyden annetaan rojahtaa jokaisen työttömän omille harteille samalla kun työtöntä kuitenkin kielletään olemaan oma-aloitteinen ja luova etsiessään tietä ulos työttömyydestä. Tai siis, ei kielletä. Napsaistaan vain työttömyystuet. Ei sen kummempaa. Opin miten vaikeana työttömän osa yhteiskunnassa pidetään. Rikkaruohojen ja elämäntapaintiaanien oloja ei edes pyritä parantamaan. Sillä vain työ on tie onneen. Mitään ei kuulu saada ilmaiseksi. Sanoo ihmisolento, joka on ainoa olento, joka maksaa valuuttaa voidakseen elää tällä planeetalla... 

Työttömyyteni myötä opin, miten ajattelemattomasti ihmiset suhtautuvat työttömiin ja työttömyyteen. Kuunneltuani vuoden ajan toistuvia latteuksia, joiden oli tarkoitus lohduttaa, kannustaa ja tsempata, opin läjäpäin kannustavia lauseita ja neuvoja, joita missään nimessä ikinä ikinä en tule lausumaan yhdellekään tapaamalleni työttömälle. Kerrasta toiseen lausutut tyhjät sanat eivät kannusta. Ne lannistavat entisestään. Eikö sinullakaan ole muuta sanottavaa? Luuletko olevasi ensimmäinen, joka sanoo minulle noin? Älä kuvittele kykeneväsi lohduttamaan minua puhkikuluneilla lausahduksillasi. Autat minua vain antamalla minulle palkkatyöpaikan!

Okei se siitä oppimisesta, sitten kiitospuhe. Vielä lopuksi kiitospuhe teille, lukijani.
 
Kiitos, kun olette olleet mukana tällä kamalalla matkalla. Te olette olleet merkityksellinen osa työttömyyttäni. Teidän kommenttien, tuen, tsemppien, peukkujen, kehujen, kiitosten ja jakamienne kokemuksien ja tarinoiden vuoksi olen kokenut tekeväni jotain järkevää ja merkityksellistä kirjoittaessani tänne. Tosin on myönnettävä, että tämä blogi alkoi käydä aika raskaaksi paikaksi kevään edetessä. Muutos alkoi siitä symbolisesta käden heilautuksesta. On ollut aikoja, jolloin todella tarvitsin tätä blogia. Tänne voin aina palata ja murehtia. Ja kiukutella. Ja kertoa, miltä tuntui. Mutta aloin hiljalleen vierastaa tätä paikkaa. Aloin nähdä, että olisi parempi lopettaa ennen kuin oma blogini kuristaisi minut. No, nyt tulikin toinen syy lopettaa.

Kiitän teitä vielä viimeisen kerran siitä, miten mahtavia te kommentoijat olette. Te olette olleet se jännittävä, kasvoton, mutta kuitenkin hyvin moniääninen ja läsnäoleva porukka, jonka kanssa kommunikoidessa olen oppinut uusia asioita. Te olette opettaneet. Te olette antaneet paljon ajateltavaa. Kiitos.

Vielä kiitospuheen lopuksi tekisi mieli sanoa jotain... jotain, mitä en osaa sanoa. Mutta... eäh... no, ehkä eniten haluaisin sanoa, että... no ihan oikeasti on vaikea sanoa mitään, mitä te ette jo tietäisi. Hmmm... Etsikää kaikkia mahdollisia kanavia, jotka auttavat teitä jaksamaan. Koettakaa löytää tapoja asettaa itsenne jos ette ehkä tämän kuran ulkopuolelle niin ainakin yläpuolelle. Keskittykää. Oikeasti. Keskittykää hyviin asioihin.

Kiitos hakemuksestasi. hiljentyy nyt. Lähettämänne kommentit toki kilahtelevat sähköpostiini ja niihin vastaisuudessakin mielelläni vastailen.


35 kommenttia:

  1. Hei, aivan mahtavaa Maria! Onneksi olkoon sydämeni pohjasta - olen niin onnellinen puolestasi! Monessa kohtaa matkasi on sivunnut omia tuntemuksiani, ja olen pitänyt blogissasi erityisesti siitä, että et ole koskaan täysin vaipunut toivottomuuden syövereihin, ainakaan pitkäksi aikaa - kaiketi samoin kuin minä omalla (työttömyys)matkallani. Tosin taisi välillä mennä useampi kuukausi etten täällä - tai muissa työttömien blogeissa - käynyt, kun en kokenut sen maailman enää antavan itselleni mitään. Mutta kuitenkin palasin - aavistinko jotain kohta tapahtuvaksi..?

    Sinun pohjalla väreilevä positiivisuutesi ja hyvien asioiden näkeminen ja tekeminen ei-toivotussakin elämäntilanteessa on varmaan ollut myös osaltaan se juttu, jolla maailmankaikkeuden energiat ovat tuoneet sen s u n paikan kohdallesi ja palaset ovat loksahtaneet oikealla hetkellä paikalleen. Onnea ja voimia uudelle matkallesi - nykyelämän työelämä se vasta haasteellinen paikka onkin, ilmaiseksi et saa mitään sielläkään... Mutta jeeeee, torilla tavataan :) Terkuin Elina aka ex-työtön luuseri.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!
      Erityiskiitos juuri sinulle viestiesi kautta välittämistä myönteisistä värinöistä! Tapasi kirjoittaa sai minut uskomaan, että kyllä, asiat tulevat olemaan hyvin, tavalla tai toisella.

      Voimia tulen ihan varmasti tarvitsemaan melkoisesti! Melkoinen muutos edessä!

      Poista
  2. Anonyymi5/16/2015

    Onneksi olkoon! Uskomaton määrä hakijoita, mutta niin vaan juuri sinä olit heille sopivin :) Jään kaipaamaan blogiasi, joka oli yksi niistä harvoista, joihin ikinä kommentoin. Mutta näin juuri sen kuuluukin loppua. Onnea uuteen työpaikkaan ja uusiin haasteisiin ja tervetuloa palkkapäivät ja perjantaifiilis!

    Itse jatkan vielä työnhakua aika rauhallisin mielin. Harjoittelupaikassa on enää kolme viikkoa jäljellä, ja odotan jo kovasti kesäkuun lomaa, heinäkuun lyhyttä sijaisuuspätkää ja sitten toivottavasti uusia seikkailuja uudessa kaupungissa ja työssä. Katsotaan mihin tie vie!

    Kaikkea hyvää, ihanaa kesää ja onnellista uutta elämänvaihetta toivottaen,
    YTM Ruotsista

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!
      Iso, iso kiitos mukanaolollesi! Tiedätkös, mietinkin sinua tämän blogin lopettamistuumailujen seassa - tajusin, että äh, en saata kuulla sinun työelämän kuulumisistasi enää. Olisi mahtavaa, jos palaisit kertomaan, kun (!!) sinulla on jaettavana hyviä uutisia työrintamalta!

      Hirmuisesti onnea ja myötätuulta kaikessa, mitä ikinä päätätkin tehdä!

      Poista
    2. Anonyymi5/18/2015

      Kiitos! Yritän muistaa tulla kertomaan kuulumisia jos jätät blogin auki :)

      Poista
    3. Anonyymi8/10/2015

      Hei Maria, älä sinäkään blogia täysin hylkää. Tule kertomaan vaikka puolen vuoden päästä (koeaika ohi, jos sellaista sulla on) työssäkäyvän tuntemuksia.

      Toivottavasti Maria et myöskään unohda kokemustasi työttömänä tässä maassa. Kaikki eivät tosiaan ole työttömiä omasta tahdostaan!

      Poista
  3. Jes, ihan mahdottoman paljon onnea!

    VastaaPoista
  4. Mahtavaa! Olen seurannut blogiasi alusta alkaen, ja tämä postaus kyllä nosti hymyn huulille ja oman tulevaisuudenkuvan ehkä myös hieman valoisemmaksi.

    Paljon onnea nyt ja valoisaa tulevaisuutta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Mahtavaa, jos tekstini onnistui nostamaan mielialaasi!

      Pään lyhyellä ja erityisesti pitkällä tähtäimellä kasassa pitävä voima voi löytyä mistä tahansa. Miten sen voi löytää, sitä ei voi kukaan ulkopuolinen neuvoa. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin löytää valo tästä päivästä.

      Jankuttavat aina, että elä hetkessä ja nauti tästä hetkestä. Yhdyn nyt kuoroon. Juuri tästä hetkestä ilon irti ottaminen on jotain, miten jokaisen tulisi toimia, mutta ihan eritysesti työttömän olisi hyvä koettaa tätä työstää.

      Poista
  5. Aivan mahtavaa! Sopivasti tätä kommenttia kirjoittaessani radiossa soi Abban the winner takes it all :) Niinhän se menee, nauti nyt, sillä tänään sinä olet voittaja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahaa!
      Edessä on jännittävä kuherruskuukausi: uuden työpaikan lisäksi uusi asuinpaikka ja tietenkin aivan uudet sosiaaliset piirit!

      Poista
  6. Anonyymi5/17/2015

    Onnittelut! :)

    VastaaPoista
  7. Anonyymi5/17/2015

    Onneksi olkoon! Blogikirjoituksiasi jäädään kaipaamaan, mutta hyvä että päättyi onnellisesti.

    VastaaPoista
  8. Onnittelut! Ennustin tämän kommentissani postaukseesi "Hyvä meininki" 10.9. 2014 ;-)

    VastaaPoista
  9. Anonyymi5/18/2015

    Tuhannesti, tuhannesti Onnea Maria! :)

    VastaaPoista
  10. Anonyymi5/18/2015

    Maria, olen niin iloinen puolestasi! Kuulostaa aivan mahtavalta, että miten vuoden taivalluksen jälkeen ansaitset noin osuvalta kuulostavan työpaikan. Vielä vakituinen, kokoaikainen, vautsi! Kiitos tästä blogista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En oikein osaa edes uskoa, että todella onnistuin saamaan vakituisen JA kokoaikaisen työn!

      Poista
  11. Erittäin paljon onnea uuden työn johdosta. Itsekin olen hiljentynyt osin määräaikaisen työn vuoksi ja osin äidin poismenon vuoksi. Enköhän minä palaa linjoille kun määräaikaisuus päättyy. Alusta alkaen olen blogisi lukenut ja jään kaipaamaan ajatuksiasi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia!
      Paljon myötätuulta määräaikaisen työsuhteen jälkeiseen aikaan!

      Poista
    2. Kyllä ne tilastolliset todennäköisyydet jossain vaiheessa kääntyvät myönteisiksi tai sitten täytyy kirjoittaa fysiikan lait uusiksi

      Poista
  12. Anonyymi5/19/2015

    Aika mahtavaa! Onnea! Varsinkin kun tuollainen hakijamäärä ja jos vain yksi valittiin, sehän lisää sitä onnistumisen riemua entisestään. Olisi huikeaa tietää enemmän, mutta ymmärrän tarpeesi pitää anonymiteetin. Pidä ihmeessä kuitenkin hieno blogisi avoinna, sillä siinä on nähtävissä hienosti työttömyyden kirjo ja asenteesi hienolla kirjoitustaidolla. Ironisesti jäänkin kaipaamaan hienoja tekstejäsi, mutta onneksi pääsit eroon siitä mistä halusitikin, työttömyydestäsi. Ja jos yhden neuvon saan antaa, niin se ettet ylpisty liikaa vaan pidät työttömyyysjaksoa arvossa. Se jos mikä kasvattaa luonnetta ja empatiaa. Koska eihän se työttömyys täältä koskaan katoa ja byrokratian hampaat edelleen iskevät niin moniin. Se että siitä on saanut ns. koulutuksen sivistää niin paljon. Itse olen ainakin valvoutunut poliittisestikin enemmän työttömyyttä yleisellä tasolla tarkastaessa. T. Se nimeä keksimätön anonyymi, joka on kommentoinut tänne aina välillä mm. perustulosta ja edelliseen postaukseen ilmaiseksi työhön menemisestäsi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paljon kiitoksia!

      En ylpisty, sen voin taata. Työttömyys jättää jäljen, joka ei saata koskaan täysin kadota.

      Jostain syystä se olin nyt minä, joka sai työpaikan. Tämä ei kuitenkaan tule etäännyttämään minua työttömyydestä. Tulen aina puolustamaan työttömiä kahvipöytäkeskusteluissa ja olen aina valmis käyttämään itseäni esimerkkinä työttömyydestä puhuttaessa. Tulen aina pitämään "muiden" puolta.

      Poista
  13. Jakojäännös5/19/2015

    Hurjan lämpimät onnittelut täältäkin!

    VastaaPoista
  14. Anonyymi5/22/2015

    Ai mahoton! Onnea:) Toivottavasti se onni potkaisis joskus minuakin. Paljastaisitko miten olet kehunut itseäsi hakemuksessa ja mitä kysyit haastattelussa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!

      Tähän työhön hakiessa minun oli helppo korostaa hyviä puoliani, sillä pystyin vetoamaan aikaisempaan työkokemukseeni uskottavasti. "Minut valitessanne saisitte erinomaisesti työtehtäväänne sopivan työntekijän, sillä olen kerryttänyt ilmoittamanne työtehtävän kannalta arvokasta työkokemusta tässä ja tuossa työtehtävässä työskennellessäni" oli nyt tiivistettynä ehkäpä se päälimmäisin viesti. Ja mikä tärkeintä, välttelin irtonaisten adjektiivien viljelyä. En kertonut olevani reipas vaan kerroin sen sijaan tavastani työskennellä, josta haastattelija saa itse päätellä, olenko hänen mielestään esimerkiksi sitten reipas vai en.

      Kysyin haastattelussa, mitä lyhyen ja pitkän tähtäimen odotuksia he asettavat valittua työntekijää kohtaan.

      Poista
  15. Aivan loistavaa! Lämpimät onnittelut! Ehkä kuulemme miten uusi työ avautuu ja millaista se on ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!
      Omaa tekstiään en taida kirjoittaa, sillä aika, voimat jne.
      Uusi työ vastaa odotuksiani ja viihdyn hyvin! Työssä vaadittavat taidot ja ominaisuudet olen tosiaan jo ehtinyt kerryttää aikaisemmista työpaikoista, joten olo uudessa työympäristössä ja uusien työtehtävien parissa tuntuu luontevalta.
      Aika lentää niin työpaikalla kuin vapaa-ajallakin, sillä on niin paljon uutta ja järjestelävää moneen suuntaan. Aika työttömänä tuntuu jo nyt kaukaiselta, vaikka olen ollut työssä vasta viikon.

      Poista
  16. Anonyymi6/07/2015

    Onnittelut vielä yhdeltä satunnaiselta lukijalta! :) Kerrassaan mahtavaa, että tällaista tapahtuu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kyllä, olen työn saamisen lisäksi valtavan iloinen tavasta, millä sen sain ja että voin jakaa tiedon teille kaikille! Työttömän toden totta on mahdollista saada itse hakemalla mieleinen, kokoaikainen ja vakituinen työpaikka ilman suhteita tai hakemuksen perään soittamista!

      Poista