12.5.2015

En ole ilmainen

Oletko ajatellut tehdä palkatonta työtä jossain yrityksessä? Saadaksesi jalan oven väliin? 

Katson yllättyneenä minut vain lyhyen ajan tuntenutta kysyjää ja pinnistän pitääkseni eleeni neutraaleina.

En. En ole ilmaistyövoimaa. En suostu tekemään yrityksille palkatonta työtä.

Ulkokuori pysyy tyynenä, mutta sisällä myrskyää. Ärsyttää ja turhauttaa. Miksi helvetissä työttömille ehdotetaan palkatonta työtä? Miksi helvetissä palkaton työ nähdään oivimpana tapana työttömille saada se perkeleen jalka sinne helvetin oven väliin? Miksi työttömien tulisi tehdä ilmaiseksi töitä osoittaakseen, että kykenevät tekemään töitä? Miksi helvetissä tapaan tällaisia ehdotuksia huolimattomasti ja ajattelemattomasti ympärilleen viskeleviä ihmisiä kerrasta toiseen?

7 kommenttia:

  1. Anonyymi5/13/2015

    Mä olen ajatellut että näitä "viisauksia" laukoville pitäisi ehdottaa et "mene hei ilmaiseksi tekee vaikka kaksi viikkoa töitä omalle työnantajalle, kato, sellaista ahkeruutta arvostetaan ja sit jos tulee yt:t oot paremmissa asemissa et saat pitää työsi".
    Eihän kukaan työssä olija tekisi omia hommiaan ilmaiseksi, miksi työttömän pitäisi tehdä töitä ilmaiseksi sen enempää.
    Mä en enää jaksais kuunnella mitään kommentteja, kun ihan fiksut ja kivat ystävätkin alkaa laukoa kommentteja tyyliin "pitäähän sun kohta mennä ihan mihin työhön vaan kun työttömyys pitkittyy et edes jotain saat". Ei oikein huvita selittää et olen niillä maisterinpapereillani hakenut kaupan kassallekin, enkä pääse. Et se ei ole laiskuutta tai nirsoutta, niitä töitä ei vaan ole.
    -Kata

    VastaaPoista
  2. Anonyymi5/13/2015

    Ymmärrän tämän kantasi todella hyvin! Ironista tosin se, että tein sitä sellaisessa työssä johon ei periaatteessa olisi tarvinnut tehdä ilmaiseksi, koska ala oli sellaisella alalla, jossa duunia olen tehnyt. Eli ilmaisuuden olisin nähnyt tarkoituksenmukaisempana mikäli treenaan ihan uutta työtä varten, eikä ole mitään pätevyyksiä tai työkokemusta siltä näyttää. Silti koin sen mahdollisuutena saada cv:hen lisää työkokemusta just alalle johon haluan ja koska oli ylipäätään vaikea päästä työhön mihinkään ilman riittävää kokemusta! Tartuin tilanteeseen vapaaehtoisesti, työkkäri ei ollut välikätenä asiassa. No, siinäpä sitten on tosiaan työnantajalle oiva paikka saada koeajan korvikkeena tyyppi tekemään viitenä päivänä viikossa melkein kokoaikaista työtä muutamaksi kuukaudeksi. Sanomattakin selvää, että ajatukset olivat hyvin ristiriitaisia vaikka yrittäisinkin ymmärtää työllistäjän/yrittäjän näkökulmasta. Työvoima on kallista Suomessa! No, sain jonkinlaista kokemusta ja rahaakin jäi käteen enemmän. Tein myös hetken palkallisenakin, tosin siihenkin liittyi tukeja, mutta ne tuethan saa työnantaja ja itse työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Sillä asenteella siedin asetelmaa... Jos vaihtoehtona on ettei työnantaja raaski palkata vai että jatkaa kuukaudesta toiseen työttömänä on asiassa kääntöpuolensa. Lähtökohtaisesti olen kuitenkin vastaan ja huolestunut. Ei siinä Suomen talouskaan käänny kasvuun jos työntekijä ei saa PALKKAA ja ostovoimaa! Jos on työtön niin on työtön ja jos käy töissä niin siitä pitää saada PALKKAA. Välimallit menevät useimmiten hyväksikäytön puolelle ja varsinkin jollain karenssilla uhaten on vakava ja ihmisoikeudellinen asia. Ja se, että mitä useampi tekee vapaaehtoisena, niin sitä suurempana näiden suosio pysyy... Niin kauan kun yleinen massatyöttömyys on rakennevika ja jokaista työpaikkaa hakee vähintään sata ihmistä ei ole mitään syytä raahata ihmisiä ilmaiseksi töihin. Eikä muulloinkaan. Jos ei ole varaa maksaa palkkaa, niin alennetakoon työn kustannuksia tai jääköön työ tekemättä.

    VastaaPoista
  3. Voitaisiin käynnistää vastaliike. Velvoitetaan yritykset maksamaan 4-6kk ajan palkkaa ja me sitten katsellaan miellyttääkö se palkka ja muut edut niin paljon, että mennään sinne töihin. Sitten tehdään kuten työnantajat eli annetaan rukkaset ja siirrytään toisen firman kirjoille katsomaan onko siitä palkanmaksajaksi...

    VastaaPoista
  4. Kata, niinpä. Jos tuo minulle viisauksiaan viimeisimpänä jaellut henkilö olisi ollut kaverini, olisin ehdottanut, että mene kuule ihan itse niihin ilmaistöihin ja anna palkkatyösi minulle.

    Anonyymi, kysymys ostovoimasta on jäänyt mielestäni melko vähälle huomiolle pohdittaessa, miten työttömät saataisiin töihin. Työ itseisarvoisena osana elämää jyrää työn rahan lähteenä. Työtä on tehtävä, viis siitä saako siitä palkkaa. Mutta... kuka täällä voi enää mitään ostaa?

    tth78, heh, ajatuksia herättävästi hahmoteltu vastaliike! Näinhän tämä menee.

    VastaaPoista
  5. Anonyymi5/14/2015

    Niinpä, itseisarvona työ välittämättä siitä saako siitä palkkaa eli toisin sanoen sitä kauan kaivattua ostovoimaa jää aika vähälle huomiolle. Samoin myös se tekeekö työ itseisarvona ihmistä onnelliseksi ja terveemmäksi (kuntoutus ym.) varsinkaan pakottamalla. Kun hullua on sekin, että jo ennestään heikkoja pakotetaan, kun työtä janoaisi ne motivoituneetkin! Kyllähän heikoimmillakin on oikeus työhön, mutta työsuhteet (kaikenlaiset) pitää solmia yhteissopimuksella.

    Eiköhän monet voi paljon huonommin kun uhkaillaan ja kiristetään menemään töihin (toisinaan jopa kokoaikaisiin) työmarkkinatuella plus pienellä lisällä, eikä kieltäytymisestä seuraa kuin 3 kk karenssi. Tai pahimmassa tapauksessa ikuinen. Onhan se mielettömän sairasta. Minä ainakin hajoaisin jos pakotettaisiin työmarkkinatuen voimin esimerkiksi puhelinmyyntityöhön, jota en tekisi edes 10 000 eurosta. Ainoan hyödyn keräisi yritys.... Paitsi että ei keräisi, jos ei osaisi myydä. Sen uhkailun voisikin vielä viedä pidemmälle. Jos ei myy joka päivä, niin karenssi päälle. No, sitten on asioita, joita voisi tehdä puoli-ilmaiseksikin...vapaaehtoistyöt ym. henkisesti ja ylipäätänsä kannattavat asiat, mutta karenssi niistäkin voi pukata. Mistään näistä ei ole siis henkilökohtaista kokemusta, mutta työmarkkinat ja byrokratia ironisesti kiinnostavat.

    Nykyaikana kun pätkät yms. määräaikaiset ovat normaalia, niin miksi ei voisi edes sen vähää maksaa siitä toiselle palkkaa...onhan se todella nuukaa. Ainakin itse katsoin ajatuksissani nenänvartta pitkin työnantajaa, joka otti aluksi ihan ilmaiseksi....

    VastaaPoista
  6. Itse voisin mennä maksimissaan viikoksi ilmaisiin töihin näyttämään osaamistani, jos yritys olisi oikeasti palkkaamisaikeissa, mutta epävarma osaamisestani tai vasta vuoroisesti olisin itse epävarma pätevyydestäni. Muuten en enää lähde kyseiseen touhuun mukaan! En vietä enää 2-4 kuukautta ilmasena täysaikaisena työntekijänä yrityksessä, kuin mikäkin ammattikoulun työssäoppija, jonka jälkeen tarjotaan vain lämmintä kättä ja kehutaan miten hyvä työtekijä olet ollut.

    Törmäsin blogiisi vasta tänään, joten siksi kommentoin vanhempaa postausta. Olet kirjoittanut hyviä postauksia, joissa on paljon samoja ajatuksia mitä itselläni. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Ymmärrän osaamisen osoittamista koskevan näkökulman vaikkakin samanaikaisesti näkökulma harmittaa, sillä on valtavan ikävää, miten työstä on tullut jotain niin kertakaikkisen erityistä, että lähtöoletuksena on se, että vain harvat ja valitut ovat tarpeeksi kyvykkäitä. Tänä päivänä näyttää siltä, että työ on aina itsearvoisesti sopivaa, mutta ihmiset eivät. Vain harvat ja valitut ovat tarpeeksi kyvykkäitä tuottamaan työnantajalleen maksimaalista voittoa.

      Poista